Idemo na karneval!

Autorica: Višnja Kovač Vezmarović

Vrijeme karnevala je pred nama. A gdje bolje vidjeti elegantne maske nego u Veneciji?

Neki će reći da taj karneval nije ni do koljena našem riječkom karnevalu. Ja bih rekla da se ta dva karnevala uopće ne mogu uspoređivati. Venecijanski krase profinjene, elegantne maske i raskošne haljine s krinolinama od kojih ostajete bez daha. Riječki krasi opće ludilo, velik broj šarenih i zanimljivih grupa te zabava koja traje do dugo u noć.

Na Venecijanskom karnevalu bila sam dva puta organizirano, agencijski. Prednost toga je da Vas autobusom odvezu tamo, vodič Vas odvede do vaporetta (brodića s kojim se vozite do Venecije), odradite i razgled grada s vodičem. Ne trebate razmišljati previše niti planirati. Osim toga za 1-2 osobe ovo je najjeftinija varijanta. Možete birati između jednodnevnog ili dvodnevnog odlaska kada možete posjetiti i neki od bližih otoka- Burano ili Murano.
Mi smo prije 4 godine odlučili otići obiteljski, svojim autom. Do Venecije se iz Zagreba stiže za 3 do 3.5 sata. Mi smo putovali u petak popodne i uzeli smo dva noćenja u mjesto Mogliano Veneto. Birali smo hotel s vlastitim parkingom zato da ga ne moramo platiti. Hotel nam je bio 200 m od željezničke stanice pa smo vlakom za 20 minuta i 2.5e bili na glavnoj venecijanskoj stanici Santa Lucia. Od te stanice do centra i trga sv. Marka možete besplatno, pješice za 20 min(ali uključite navigaciju jer se tamo vrlo lako izgubiti) ili vaporettom koji vozi kroz Canal Grande punih 30 min, za 7.5e, a na putu ćete vidjeti ono najzanimljivije arhitekturalno od Venecije. Mi smo u subotu već u 9:30 bili u centru i prvo smo obišli samu crkvu sv. Marka besplatno, a zatim i Duždevu palaču dok ne počnu gužve. U sklopu tog obilaska prošli smo i ispod poznatog Mosta uzdaha. Dok smo izašli van pojavili su se i kostimirani Venecijanci. Oko 13 h počinje najveća gužva na trgu i okolnim ulicama i tada ima najviše maski. Ukoliko želite fotografirati maske iz bliza to je jako teško mobitelom jer prije svega ne možete se ljudima unositi u lice na pola metra, a i gužva je takva da nekim maskama nećete ni moći prići na bliže od 2-3m.

Sama Venecija je jako skupa. Mi smo uspjeli u jednoj manjoj uličici naći neke kroasane za 2e, čaj i kavu za 3e, ali računajte da je to bilo prije 4 godine. Ispijanje kave na samom trgu je doživljaj, ali doživljaj koji košta puno, od 12e na više. Cijena u meniju je jedna, nek Vas to ne zavara jer se plaća gotovo duplo ako svira muzika. O gužvama da ni ne pričam. Moj je savjet da si ponesete svoje sendviče i ne gubite vrijeme i novce na to tamo, pogotovo ako idete organizirano i nemate baš vremena na pretek. Iza 17h većina grupa odlazi i tada gužva malo popusti. To je najbolji dio samostalnog odlaska jer možete biti duže u gradu, biti u vrijeme kad nije gužva i lutati kud Vas srce odnese.

Karneval ove godine traje od 8.2.-25.2. ukoliko možete otići u tjednu, nije ni to loša varijanta, bez gužve, iako je maski nešto manje. A ima nešto i u svom tom šušuru i gužvi za vikenda.

René Artois i čuveni Café René na Riječkom karnevalu / photo by Višnja Kovač Vezmarović

Evo malo i o Riječkom karnevalu. Ljudi to je totalna ludnica koju morate vidjeti! Mi smo se tamo zabavili, nasmijali i naplesali. Duž cijelog korza kreće se povorka koju smo mi gledali od 12-15 h i vidjeli smo tek pola. Stoga se pripremite na to da to traje satima, ponesite si klopu i piće. Uz korzo stoje i štandovi na kojima ih možete i kupiti. Nakon same povorke slijedi zabava i ples što smo mi propustili jer smo došli na jedan dan. Tako da ćemo morati na popravak! Za vikend, kad je karneval, autobusi voze besplatno pa je moja preporuka da auto parkirate dalje od centra.

Meni se najviše svidjela skupina koja je rekreirala legendarni caffe Rene iz kultne serije Alo, alo.

Više informacija na vikytravels.blogspot.com ili na Facebook stranici Viky travels.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here