Uspješna 2019. i puno planova za ovu godinu: KUD Hrastovička gora pjevat će papi Franji u Vatikanu

Autor Antun Petračić
U  vikendu za nama i treće društvo iz Hrastovice  održalo je godišnju izvještajnu skupštinu. Nakon skijaša u petak i vatrogasaca u subotu, u nedjelju popodne  su lanjski rad ocijenili i ovogodišnje planove dogovorili članovi KUD Hrastovička gora.
U 2019. su imali 35 proba i  21 nastup, tri više nego godinu dana ranije i sedam više od 2017. Tako su svojim pjesmama, domaćim plesom i izvornom narodnom nošnjom na najbolji način predstavljali  uži i širi zavičaj. Sudjelovali su, među inim, na maskenbalu, kobasijadi, Lovrenčevu u Petrinji, zatvaranju Zagrebačkog velesajma, glumili u dvije predstave Cvrčak pod vodopadom, za blagdan župe sv. Bartola organizirali tradicionalne Bartolovske folklorne susrete, u svojoj crkvi pjevali na polnočki, bili domaćini Prve seoske olimpijade i predsmotre za županijski folklor, gostovali u Mikleušu, Novom Vinodolskom, Mošćenici…
Značajno su se potrudili u izradi projekta za natječaje financiranja osnovnih   potreba, pa iz odobrenih sredstava Grada Petrinje nošnje svojih članica „obogatili“  dukatima, a muškarcima kupljene nove cipele i lajbeci, od novca Sisačko-moslavačke županije pripremili izdavanje Pjesmarice i kompletno popravili tambure, a  preko Zajednice udruga kulture SMŽ sufinancirana zbirka narodnih pjesama koju planiraju objaviti ove godine.
-Proteklu godinu smatram uspješnom s obzirom na sve usputne teškoće, probleme s tamburašima te usklađivanje vremena s poslovima ili školom. Tijekom godine su roditelji svojom voljom ispisali djecu iz dječje skupine i osnovali novi KUD. Ovom prigodom im želimo sretan i uspješan rad. Time naš rad nije nimalo narušen, imamo pomladak, radit ćemo i dalje na popunjavanju članstva mladima, koliko dozvoljava stanje u selu – u godišnjem izvješću rekla je Liljana Sigur, predsjednica KUD-a Hrastovička gora.
U ovoj godini najveći su planovi  promocija Pjesmarice, u lipnju hodočašće  u Rim s izvedbom tri pjesme pred papom Franjom u Vatikanu, obilježavanje Bartolovog, ponovo organizacija Seoske olimpijade… Među prvim  događanjima već 21. veljače je stručna radionica tehnike pjevanja koju će u Hrastovici, uz mogućnost sudjelovanja i članova iz drugih KUD-ova, voditi Bojan Pogrmilović iz ansambla Lado. Hrastovčani namjeravaju i provesti postupak za proglašenje „novootkrivene“ domoljubno-rodoljubne pjesme Hrvati, Hrvati nematerijalnim kulturnim dobrom.
Uz jednoglasno usvajanje sviju izvješća, na Skupštini je za novog člana  Upravnog odbora izabran Mato Caban iz tamburaškog sastava.
Domaćine su pozdravili  gosti: Damir Knežić u ime NK Sloga i PD sv. Duh, Josip Karaga iz DVD-a, Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Petrinje, a iznenadio novi župnik  fra Dragan Grizelj darujući KUD-u novi veliki barjak Grada Petrinje. Njegov su poklon i tri kompleta narodnih šestinskih dječjih nošnji, a folklorašima je  potvrdio kako će zajedno s njima ići na susret Ocu papi u Rim.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here