Finci, Finci, faraoni i Belgijci

Autor: Marjan Gašljević
Predizborna kampanja za unutarstranačke izbore u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici još, praktički, nije ni počela a iskre frcaju na sve strane. U stvari više mi se, nekako, čini da se medijski čimbenici, jednostavno kazano, naslađuju nespretnim, nesretnim pa i neodgovornim i zaplotarskim izjavama kandidata koji su „zinuli“ na stranačke funkcije koje nose određenu, moć, utjecaj a tim i pristum bazenu materijalnih dobara u koji iz tih položaja mogu zagrabiti. Ili se, dakle, mediji zbilja naslađuju pričama i pričicama kojima kandidati pokušavaju ocrniti protivkandidata za isto mjesto koje postoji samo za jednog ili ta njihova kampanja jednostavno nema drugog, ozbiljnijeg sadržaja koji bi mogao privući pozornost biračkog tijela koje bi se, u konačnici, trebalo izjasniti i pokloniti povjerenje nekom od njih.
U sve vrijeme do najave izbora u Stranci je vladalo „jedinstvo“ i „stranačko prijateljstvo“. Kaže poslovica: „Ni ljubav ni  mržnja nisu vječni. Vječni su samo interesi.“ I sada u trenutcima najave izbora odjednom pucaju ta izvještačena prijateljstva a jedinstvo se učvrstilo u činjenici da svi jedinstveno jurišaju i žele te ponuđene sinekure. I dok bacaju „bombe“ iz tabora u tabor svi se zaklinju da će. Čim izbori prođu, opet svi biti „prijtelji“ i da, u stvari, jedinstvo nikada u niti jednom trenutku nije narušeno.
Jednom nedavnom zgodom Minea kada je neki klinac priupita za pjesmuljak „Vrapci, vrapci i komarci ….“ skoro posramljeno odbaci tu insinuaciju kao irelevantnu obzirom na drugo što je učinila u glazbenom svijetu. Uzalud. Taj će je pjesmuljak pratiti ma što god učinila i iskakati u svoj svojoj banalnosti. Nekako tako mi zazvuča i Kovačevo uzvraćanje na svojevremeno Plenkovićevo koji za njega reče da je „irelevantan kao Finac za hrvatsku politiku“ koji mu uzvrati usporedbom na faraonsko ponašanje i, da stvar bude zaokružena, „rimom sa Belgijcem“.
Za izbore su propisana i Pravila a jedna od stavaka je posebno zanimljiva. Ona onemogućava natjecateljima za stranačke funkcije da koriste posebno digitalnu infrastrukturu Stranke za svoju promociju i objave. Ovo „pravilo“ odmah daje do znanja da sami izbori neće proći, ma kako prošli, bez jebačkih repova. Naime, u mrežnoj infrastrukturi pojavljivati će se samo trenutni dužnosnici koji „neće“ pričati o izborima već „samo“ o onom što trenutno rade i koje to reperkusije ima u prošlosti ili budućnosti. Zanimljivo je, dakle, da će kandidat za Predsjednika Stranke s pozicije aktualnog Predsjednika imati apsolutni pristup za razliku od njegovih protivkandidata koji i sa pozicije trenutnih funkcija sigurno nemaju niti približne mogućnosti pristupa. Isto je ali „slučajno“ i s drugim kandidatima s Plenkovićeve „liste“ za razliku od liste „alternativaca“.
I sam ulazak u izborno natjecanje s „listama“ koje nisu „liste“ u izbornom smislu uvelike već sada usmjerava Stranku u podjele koje će biti gotovo nemoguće „polijepiti“ i s najjačim političkim lijepilom, vlašću. Međutim, i do tog lijepila put je mukotrpan i neizvjesan.
Počevši od same te podijele na „moju“ i „njihovu“ listu u principu izborno ne znaći ništa osim „faraonske“ poruke s vrha bazi kojoj je dano do znanja kada imena kandidata uđu u bubanj izbora koji su „dobri“ a koji „nedobri“.  Nama, pak, ostaje birati s kojim pjesmuljkom će mo se zabavljati dok sve ovo traje „Vrapci, vrapci i komarci …“ ili „Finci, Finci, faraoni i Belgijci.“ Autori se sigurno neće sramiti jedino nama preostaje vjerojatnost da, u određenim trenutcima, poklopimo uši, pljucnemo u stranu i, kao, nismo vidjeli.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here