Hormon ljubavi oksitocin spojio je ova dva mlada petrinjska para (ili su to ipak možda napravile tete iz vrtića)

Autor:Miroslav Šantek
Po narodnom vjerovanju polovinom veljače nastupa proljeće, te je Valentinovo (14.II.) prvi proljetni dan  – kad se tičice ženiju. Valentinovo je u današnje doba povezano sa zaljubljenošću i već mnogi restorani, kafići, hoteli, moteli i ostali slični prostori očekuju zaljubljene parove kojih svake godine ima u dovoljnoj mjeri i koji će dok ih drži taj kemijski spoj – hormon ljubavi  u tijelu kojeg su znanstvenici nazvali oksitocin i koji ima i svoju kemijsku formulu C₄₃H₆₆N₁₂O₁₂S₂. te noći ostaviti svoj novac  – samo za ljubav. Mali problemčić ove priče je da je sve u životu prolazno pa tako i zaljubljivanje i mnogi mladi parovi poslije nekog vremena prestanu lučiti oksitcin i ljubav jenjava i dolazi do razlaza. Ali svaki kraj je i novi početak.
Postoje i neki zanimljivi prizori koje je vrijeme jednostavno pregazilo, ali ostalo je sačuvano na fotografijama. Zime 2005. u petrinjskom vrtiću u ulici Ivane Brlić Mažuranić, u onoj njihovoj velikoj dnevnoj sobi gdje su se generacije petrinjskih klinaca igrale i zabavljale, tog Valentinova je bilo vrlo svečano i “ozbiljno”. Naime, tete iz vrtića su nas pozvale da budemo svjedoci kamerom “pravog” vjenčanja njihovih korisnika. I doista, cijela soba je bila ukrašena, mladenci i njihovi kumovi su dali zavjete, obećanja, poljupce, dobili i vjenčani list i obećali se na vječnu ljubav. A poslije kratke svečanosti su sa ostalim veselim svatovima navalili na torte, kolače, grickalice i sokove kojih je bilo u velikim količinama na svečano ukrašenom stolu.
Mali problemčić ove davne ljubavne priče (pobogu, prošlo je već 15 godiina) je što ne znamo imena ni mladenaca ni kumova, a ni cijelh svatova. Znamo da su to bili najmlađi petrinjski parovi – ako su tad imali pet, šest godina, danas imaju dvadesetak i  “još uvijek se vole”.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here