Kome vjerovati?

Autor: Marjan Gašljević
A ne. Ovaj članak nema veze s politikom. Ili, ipak, ima samo malko tek toliko da se ne zahrđa. Sjećate li se. dakle, onih prelijepih fotografija na istim ovim stranicama od jesenas kada su ove plastenike ispunile svojom ljepotom tisuće rascvalih krizantema, špina i drugih cvijetnih ljepotica?
Cvijeće je ispunilo svoju namjenu ukrasivši tisuće posljednjih počivališta naših najmilijih podsjetivši da nisu zaboravljeni. Poslije cvijetnih „avantura“ plastenike su zauzele razne salatne vrste kao puterica, kristalka, ledenka, kanasta, matovilac,… te mladi luk (allium) bez kojeg je uskrsni blagdanski stol mnogima nazemisliv.
I sve bi to bilo lijepo da zimski uzgoj nema svoje opasnosti, ćudi i traume. Uzgojiti paletu povrtnica tijekom zima izazov je za svakog povrtlara. Usprkos tim izazovima sve se više malih hrvatskih proizvođača odlučuje, na sreću, na ovu „avanturu“. Uspjeh i, na koncu, pozitivan ishod na računu zimskog uzgoja „na malo“ u običnim plastenicima uvelike ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama koje će udariti na plastenike.
Na ove plastenike u poznatom moslavačkom mjestu Voloder kod drage mi i radišne obitelji Cerovec obrušio se sjeverac koji je neki dan zbiljski nemilosredno „navalio“ u podnožju Moslavačke gore počinivši veliku štetu prvenstveno na plastenicima potrgavši ono što plastenik čini plastenikom – plastičnu prozirnu foliju pokrivku naški kazano – najlon. Uz još nešto štete oko sustava za navodnjavanje, tisuće kvadratnih metara najlona iziskuje velik posao i veliko ulaganje koje je trenutno nemoguće obaviti pa će se morati sačekati berba poslije koje slijedi sanacija štete.
Zasađene povrtnice u visokoj su fazi rasta i tu nema pomoći. Ostaje samo čekati kakvim će nas vremenom podariti ostatak veljače i ožujak što će uvelike obilježiti, uz neke manje zahvate zaštite, urod i berbu. Da li će na koncu ostvareni prihod „pokriti“ nastale troškove teško je kazati uz opasku da rad uopće nije ukalkuliran pa preostaje „sreća“ samo da ne bude minusa.
Dakle, hoće li udariti južina ili sjeverac? Da li će pljuštati? Hoće li sve zatrpati snijeg ili će procunjati ljutiti mraz?
U zakutcima povrtnjaka, eto, nađoh nekoliko vjesnika proljeća. Da li vjerovati njima? Vjerovati Vakuli koji mi u zadnje vrijeme nešto slabije cilja? Vjerovati svizcu Phillu koji nije vidio svoju sjenu? Ili, možda vjerovati Jandrokoviću koji je uvijek do sada pragmatično i točno prognozirao?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here