Plan za savršeni rasplet

Autor: Marjan Gašljević
Da se oko pimplanja HDZ-a sa zagrebačkim GUP-om skriva neki opaki plan slutio sam dugo i ako mi nikako nije bilo jasno što bi tu moglo biti dobro. Peviše je bilo kvaka 21 u svim varijantama međutim nakako mi dolazi ideja koju je prije dosta vremena osmislio Plenković s kojom će ostvariti savršeni rasplet na hrvatskoj političkoj sceni prepunoj nagađanja.
Naime, fakti su da se nalazimo u polovici veljače i da je taman krenula predizborna kampanja za unutarstranačke izbore u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici. Naravno i logično je da će fignirane bitke između kandidata za čelna mjesta u Stranci danima zabavljati medije i javnost uz opasku da velik dio sudionika i neće znati da su samo sporedni glumci u jednom jačem komadu. Oni koji prekorače temu uloge jednostavno će, kao nesposobni, otpasti u nekom narednom vremenu koje slijedi „u ponedjeljak“.
Dakle, do konačnih rezultata izbora u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici doći će mo za mjesec dana, 15. ožujka. Proces unutarstranačkih izbora neće tada biti završen jer će se birati na nižim razinama od Temleljnih ogranaka do Županijskih organizacija a ti će se izbori provoditi delegatskim sustavom kroz koji će se „zabavljati“ članstvo.
U hrvatskom Saboru jednostavno postoji prostor za zavlačenje od tri mjeseca kada se, jednostavno, ne moraju donositi odluke koje ovise o famoznih 76 ruku. Vremenski je to negdje 15. svibnja što ne znači da se je nužno držati tog roka. Naime, po završetku unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici znati će se tko je gdje i tada može početi slaganje kockica za parlamentarne izbore. Zna se da onaj tko zasjedne na čelo stranke popunjava sve „kućice“ za Sabor ali i „kućice“ koje će popunjavati nakon parlamentarne pobjede koja ima svoju izvjesnost.
Rušenje Bandićevog GUP-a u Zagrebu izuzetno je jak marketinški trik za parlamentarne izbore koji mogu biti već krajem svibnja pa sve do početka srpnja što je manje vjerojatno zbog vremena koje bi se dalo političkih protivnicima iz drugih političkih opcija koji trenutno uglavnom sjede u foteljama, grickaju kokice i naslađuju se „ratom“ u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici. Plenković je, dakle, u Zagrebu gdje tradicionalno najlošije stoji ponudio građanima „strašnu“ priču kako ih je „spasio“ od GUP-a ali i omraženog Bandića koji je već izvjesno vrijeme bivši. S pravom im može nuditi svoju spasiteljsku misiju za koju logično očekuje nagradu u glasovima.
I dok se oporba tako zabavlja bez ikakvih ideja jednostavno će se naći zatečeni s vrlo malo vremena za bilo kakvu ozbiljniju kampanju a tu je i „natezanje“ unutar SDP-a koji su si umislili da su „nešto“ poslije dvije – tri ankete koje su ih stavile na vrh političke ljestvice. Oni, u stavri, tih par mjeseci pred izbore nisu sigurni tko bi ih trebao voditi u tu, po njima, već osvojenu pobjedu. U stvari, takvi kavi jesu, nisu niti zaslužili više od grickanja kokica u svom nekom sumraku.
Ovakav rasplet i tajming upravo je savršen za Plenkovića (i HDZ) obzirom na veliku vjerojatnost njegove pobjede na unutarstranačkim izborima i, na prvu, nevažnim licima koje će uzeti druga izborna mjesta. Kvaka 21 jednostavno ne postoji u niti jednoj drugoj mogućoj varijanti a rasplet će zadovoljiti jer je predsjedanje EU-om proteklo „u redu“, parlamentarni izbori redovni a svi jahači u sedlu.
A GUP? GUP je premasna krafna da bi se od nje digle ruke tako da se ne moramo čuditi ako ga već za tri mjeseca  vidimo na Skupštini ali s nekim drugim igračima kada će biti usvojen samo tako.
Ljetovat će mo, dakle, s nekim novim a starim snagama na čelu Izvršne vlasti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here