Konstituirano je 15 od 25 vijeća mjesnih odbora Grada Petrinje: Križ- Cepeliš na popravnom- nije uspio izbor predsjednika!

Autor Antun Petračić
Za područje  cijelog Grada Petrinje na izborima  mjesne samouprave 27. listopada 2019. izabrana su 25 seoska odbora i četiri gradske četvrti. Bilo je to biranje predstavnika naselja i četvrti nakon duge stanke od zadnjih sličnih izbora održanih čak u 2007.
Po zakonskoj obvezi i jednakoj proceduri, sada je  u tijeku konstituiranje vijeća mjesnih odbora, izabrane članove poziva opunomoćenik gradonačelnika Darinka Dumbovića predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, tajnik grada, pročelnik Upravnog odjela  za lokalnu i mjesnu samoupravu i imovinsko-pravne odnose Grada Zdravko Kuljanac svaki puta obrazlaže detalje Pravila VMO, tajnim glasovanjem bira se predsjednik, u dogovoru s terena sastanci u velikoj gradskoj vijećnici održavaju  se prijepodne ili poslijepodne, do sada ih je sazvano 16, a samo u utorak i srijedu odrađeno čak osam.
U jednom slučaju prvi put je odstupljeno od ustaljene prakse uspješnog od prve izbora predsjednika, pa će  na „popravak“ ponavljanja tajnog glasovanja naknadno pet članova novog saziva VMO Križ-Cepeliš. Na izborima su se  odvojenim listama nadmetali HDZ (osvojena dva mandata) i HSS (dobio tri člana), a s konstituiranja izostao jedan član HSS, pa je ishod prošao neriješeno: po dva glasa dobili su Petra Pucović (HSS) i Josip Krmpotić (HDZ). Očito je da će na novom sastanku za prevagu  vodstva iz HSS morati nazočiti svo troje izabranih.
Inače, među  dosadašnjih 15 riješenih VMO, ovaj za Križ-Cepeliš jedini je većinski s tri  žene među pet izabranih, a ponovo će u Petrinju morati Gordana Šarić i Josip Krmpotić (HDZ), Jelena Kružić, Petra Pucović i Darko Tonković (HSS).
U VMO Gora novi je predsjednik Igor Hodalj, s liste HDZ, iz koje su još  Marica Đureković, Marijan Šoštarić i Ivan Crnković, a iz NS-reformista bivši predsjednik Gora i dosadašnji povjerenik Ivan Pribilović, koji je  svome nasljedniku odmah predao službeni žig VMO i o tome potpisali zapisnik.
U Taborištu je vođena izborna utrka s tri liste, od kojih je  Grupa građana dobila većinsku trojku (Robert Brkanac, Zvonimir Sučić, Alen Tišinić), iz HDZ su Zlatko  Golubić i Darko Hodalj, a bez mandata ostala koalicija NS reformisti-HSS-HSU. Petorka iz ovog VMO očito se ranije usuglasila o predsjedniku  Robertu Brkancu, koji je jednoglasno dobio svih pet glasova. Konstituiranju je nazočio dosadašnji povjerenik Dinko Pavičić pa je i ovdje obavljena primopredaja štambilja i dokumentacije VMO.
Za područje Kraljevčana-Dragotinaca mjesno vodstvo  riješeno je već lanjske jeseni: s jedine liste HDZ izabrani su  Marijan Vujnović, Milan Kardaš, Željka Kardašić, Josip Kolić i Ljudevit Vujnović, a na konstituiranju je jednoglasno glasove za predsjednika dobio Marijan Vujnović, nositelj liste,  s iskustvom proteklog dugogodišnjeg uspješnog povjerenika ova dva sela.
Iduće četiri godine, koliko im traje mandat, u Novoj Drenčini  mjesnu vlast činit će Mladen Škrinjar, Mario Molnar, Karmela Matković i Danijel Dolenac iz HDZ i Slavko Vidović s liste HDRS-HKS-HSS.  Većinom glasova za predsjednika je izabran nositelj liste HDZ Mladen Škrinjar.
Među 25 seoskih mjesnih odbora Grada Petrinje, prema broju svojih stanovnika,  samo su tri „mini“ vijeća, s po tri člana: Sibić, Pecki i Župić. Župiću još predstoji konstituiranje, a Sibić ima novog predsjednika Josipa Likevića iz NS-reformista, uz kojeg su još s iste liste Marijan Likević, a Stjepan Filipović iz HDZ.  U Peckom su dva člana iz HDZ (Zlatko Abramović, Josip Bugarin), treći je Matej Marinović s Liste grupe građana, a jednoglasno s tri glasa predsjednik je Zlatko Abramović. Žig mjesnog odbora predao mu je Tomislav Dumbović, dosadašnji povjerenik i bivši predsjednik njihova Vijeća.
U Hrastovici su se za VMO  odvojeno natjecali HDZ i HSS, izborni im je omjer  3:2, Mladen Korečić, Željko Softić, Juraj Radučević (HDZ),  iz HSS Ljubica Sodić (nakon pisane ostavke zamjena je Damir Knežić) i Ivica Sigur, kojem je prestala dužnost povjerenika, ali produžuje kao član  novog saziva VMO.
Nakon izbora za predsjednike vijeća mjesnih odbora, u izjavama za medije svaki novi čelnik među  glavne planove i potrebe svojih mjesta naveli su poboljšanje komunalne infrastrukture, održavanje seoskih putova, asfaltiranje ostataka sela i drugo.
Izgradnja vatrogasnog doma, podizanje spomenika za 120 poginulih mještana u 2. svjetskom i Domovinskom ratu i uređenje biskupijskog svetišta Majke božje Gorske prioriteti su Gora. U Taborištu namjeravaju obnoviti postojeći društveni dom i urediti dječje igralište, u Kraljevčanima-Dragotincima nemaju  vodovod ni društvene prostorije, u Novoj Drenčini žele što prije vraćanje asfalta nakon radova aglomeracije, sanirati dom i obnoviti dječje igralište, u Peckom je 4,5 km nerazvrstanih cesta, u velikom dijelu nije dostupan signal interneta, dio sela nema pitku vodu iako su ovdje podzemni bunari za glavnu opskrbu Petrinje… Sibić je selo sa 16 nastanjenih kuća i samo 52 stanovnika, koji će ove godine podignuti spomenik svojim žrtvama Domovinskog i 2. svjetskog rata i ustaliti lani započetu proslavu Dana sela, vezano uz blagdan sv. Benedikta… Hrastovčani su pred dovršenjem izgradnje svoje čitaonice-povijesnog Hrvatskog seljačkog doma, gradit će  se vatrogasno spremište, proširiti i povećati površine skijališta-sanjkališta, postaviti nadstrešnica na groblju…
Kakvi su planovi za Križ-Cepeliš  doznat će se uz ponovljeni postupak izbora predsjednika,  što danas nije uspjelo, ali su ipak prihvaćena Pravila VMO. Taj statut- osnovni dokument -usvojila su sva dosadašnja konstituirana Vijeća mjesnih odbora, a jednako će učiniti i preostala po redu, do  svih 25. po selima, naselju Mošćenici i četiri gradske četvrti Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here