Interpretacijski centar baštine Banovine objavio treću etno bojanku i otvorio izložbu : „Blago bakine škrinje“ o narodnoj nošnji i tradiciji Bresta Pokupskog

Autor:  Antun Petračić
Novi projekt realizirao je Interpretacijski centar baštine Banovine  iz Gupčeve ulice u Petrinji. Po glavnini njihove zgrade postavljena je izložba unikata  tradicijske narodne nošnje, predmeta i dokumenata iz prošlosti Bresta Pokupskog i seoskog KUD-a Pokupljanka. Predstavljanje ovog narodnog blaga povezalo se s promocijom etno-bojanke specifičnih  motiva i detalja pokupske nošnje izrađene od lanena platna, a oslikane karakterističnim izvezenim crvenim i belim rožama i drugim ukrasima.
Brestovljanska prošlost uvrštena je u bojanku nazvanu  „Blago bakine škrinje“ i sada je sastavnica trilogije s prvom knjigom „’Ko ima što, lako se obleće“ s  narodnom baštinom KUD-a Viduševac iz područja Gline i druge slične „Ajde curo pokaži svoje ruvo“ iz okružja Hrvatskog Čuntića na Banovini.
Za izložbu narodne nošnje, etno odjeće i predmeta, eksponate iz svojih kuća  ustupili su Emanuela Erstić, Snježana i Darko Hrnčević, Suzana Jelača, Željko Meštović i Ružica Pavković, a u programu sudjelovao KUD Pokupljanka izvedbom triju pjesama.
Obučena u starinsku nošnju iz Bresta Pokupskog, voditeljica ICBB Martina  Mladenović nije krila zadovoljstvo ovim novim uspjehom njihove ustanove i suradnjom s brestovskim KUD-om. O povijesti ovog društva izložila je predsjednica Ružica Pavković, a voditelj  Darko Hrnčević spomenuo neizmjernu kulturno-nasljednu vrijednost narodnih nošnji starih 100, 120. i više godina.

U izradi i objavi triju dosadašnjih brošura-bojanki znalačkim savjetima i stručnim uvodnicima sudjelovala je muzejska savjetnica, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Moslavine u Kutini Slavica Moslavac. Istupajući u Petrinji na promociji najnovije  knjige-otvaranju izložbe održala je zanimljivo poučno predavanje o značaju, vrijednosti i tradiciji nekadašnjih drvenih škrinja kao mjesta čuvanja najdražih stvari, vrijednosti, dokumenata, ali najviše i najizraženije za držanje ruva, ruha, odjeće, robe…
U ovom najnovijem „Blagu bakine škrinje“ pohranjena su prošlost i sjećanje na nekadašnje vrijeme u  Brestu Pokupskom, a prema otvaranju poklopca škrinje dizajnirana je i bojanka: za čitanje se stranice listaju odozdo prema gore. Osam je  šablonama za bojanje, a predložak su kolorirani motivi kitnjaka, rukava opleće, torbice, zastora, paculice, peće, stoljnjaka… Objavljene su i riječi  nekoliko starinskih pjesama iz Bresta i okolice.
Interpretacijski centar baštine Banovine i dalje planira nastaviti projekt svojih bojanki i tematskih izložbi, a slijedeća je na redu etno tradicija  Hrastovice, uz uključenost KUD-a Hrastovička gora. Takvo novo izdanje misli se realizirati iduće godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here