Marita ima šljokice na licu, crvene štrample, mladenačku energiju i objavljenu knjigu pjesama

Autor:Miroslav Šantek
ALMA TRAUBER nije političarka, ali je i usprkos tome u zadnje vrijeme medijski dosta zanimljiva. Ona je ravnateljica sisačke Gradske galerije Striegl odnedavno smještene na prvom katu Holandske kuće u i vrijeme mog  dolaska u ovaj vrlo atraktivan prostor gdje su se spojile stare drvene grede i krov s modernim uređenjem interijera, moji kolege novinari iz lokalnog Radio Siska su s njom snimali prilog o samoj galeriji i onom što je potpuno novo – dnevnom boravku i maloj biblioteci u ovom prostoru, a došli su i na događaj kojem je Alma također bila domaćin, u sklopu Connect/Reflect programa Galerije Streigl, po prvi put u novom prostoru održat će se promocija zbirke pjesama, a tu povijesnu stvar svakako valja zabilježiti. Alma je, kaže, izuzetno zadovoljna posjećenosti publike ove večeri i potpuno je u pravu. Tražila se stolica više u publici koja je došla na promociju prve zbirke pjesama Siščanke Marite Čatić – “Crvene štrample”.
Alma Trauber je ravnateljica Gradske galerije Striegl koja je bila domaćin predstavljanju knjige “Crvene štrample”
MARITA IMA OSAMNAEST GODINA. Maturantica je sisačke Gimnazije i jedna od gomile mladih cura koje tek kreću u život i koje će čim izađu iz školskih klupa shvatiti da su stvari u životu pomalo drugačije. Marita se zaraznim osmijehom smije, blista pod neonskim svjetlima sa šljokicama na licu i spremna je da promovira svoju zbirku pjesama koju je u svom aranžmanu tiskala prošle godine, a koju je u listopadu na svoj rođendan prvi put promovirala. Zbirka se zove “Crvene štrample” i u društvu njene profesorice književnosti Vesne Rogulje Mart u ulozi moderatora promocije i prijateljice Lorelle Banozzi Tubić iz razreda upoznala je publiku s njenim ukoričenim radovima. Tako smo saznali skoro sve o njoj; počela je pisati još u osnovnoj školi, sudionik je Lidrana, okušala se u sportskom novinarstvu, voli fotografiju, a stihovi joj dolaze u naletu koje automatski zapisuje i uobličava u pjesmu. Poezija je ljubavna, moderna, životna i smrtna, na trenutke otkačena i književno “nepristojna”, ali ono što smo čuli – nikako dosadna. Sama pomisao da je netko u ovako maloj sredini već sa 18 godina objavio zbirku pjesama je impresivna, a najteže je doma, u svom selu nešto napraviti jer rijetko tko će cijeniti taj trud, a primjera ima puno u Sisku: od Dine Pešuta, preko Bambi Molestersa….
Marita Čatić – autorica zbirke pjesama “Crvene štrample”
CRVENE ŠTRAMPLE koje pašu i na sivu haljinu su Maritin motiv unutarnje snage i sreće. Potpuno je pogrešno i nepotrebno nekog umjetnika pitati zašto je to tako i što to točno znači, a crvene štrample su kao iznenađenje večeri bile zamotane i zalijepljene ispod jedne od stolica na kojima je sjedila publika –  sretnom nalazniku kao uspomena na ovu večer. Večer stihova, mladenačke energije, crvenih štrampli. I ljubavi. U predvečerje samog Valentinova.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here