Vremešni rockeri otkrili spomen ploču usred Siska – rock nikad neće umrijeti

Autor:Miroslav Šantek
Hey, hey, my, my, Rock and roll can never die – pjeva Neil Young, jedna od nezaobilaznih osoba iz magičnog svijeta ove vrste glazbe koja je davno inficirala milijune ljudi na svijetu, a neki od njih će zauvijek ostati upamćeni i po natpisima na ploči postavljenoj na ulici koja govori o njihovom djelovanju. Upravo takav slučaj se dogodio danas u Sisku – na adresi   Ulici Stjepana i Antuna Radića broj 21, u kojoj je živio pokojni frontman „Dijamanata” Josip Joja Kerep – sisačkog benda koji je osnovan na današnji dan 15. veljače 1962. – dva mjeseca prije osnivanja The Rolling Stonesa otkrivena je spomen ploča na postojanje ovog rock benda. Sisački momci navučeni na rock ušli su u urbanu legendu grada i postali rock fenomen – bend za kojeg su se svi otimali i kojeg su htjeli čuti. Također, sama ta “Druga ulica” je bila nezamisliva bez njihove zapaljive svirke.
Prvobitnu postavu benda su sačinjavali  Josip Joja Kerep, Zvonimir Zvona Kozačinski, Leonard Leo Mikšić, Josip Joža Peternel i Ivan Galeković, a u idućih dvadeset godina koliko su Dijamanti trajali prošlo je 13 glazbenika pa su tako u njemu svirali i Marijan Pavlović, Zvonko Javornicki, Božidar Škrljac Škrga, Željko Bičanić Bića, Ivica Freiberger Frajac, Stanko Nikolić Cvik, Miodrag Pančić Zaga i Miljenko Minić Mimi.
Inicijator ovog događaja, postavljanja prve spomen ploče nekom domaćem rock bendu u Hrvatskoj je rock zaljubljenik i glazbenik Miro Dimić, a ploču su podignuli Grad Sisak, Gradski muzej Sisak i PopRock škola Sisak. Vremešni rockeri, preživjeli članovi Dijamanata su se okupili i otkrili ploču u vrlo emotivnom okruženju gdje su ih došli vidjeti i podržati i građani Siska – grada koji se može pohvaliti ovakvim rock događajem kakvog nema u toj zemlji od Prevlake do Dunava. Neil Young je u pravu – rock nikad neće umrijeti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here