Okupljanje šarolikog društva individua na jednoj zajedničkoj ideji, održavanje kontinuiteta druženja i zajedničkog rada, preživljavanje nestašica materijala i prostora, manjka razumijevanja, ponekad otvorene netrpeljivosti, u zajedničkom nazivniku nose jedno ime – entuzijazam. Ime hranjeno razumijevanjem tiska i elektronskih medija, dobrohotnošću pojedinih čelnika Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, moralnom i materijalnom potporom pojedinaca, osobnom ambicijom članova, zalaganjem i žrtvovanjem pojedinih članova, ukupno – pozitivnim ozračjem u konačnici, jer i kritike, oljuštene od malicioznosti, egoistične zatvorenosti u “svoj atar” i sitnodušje, pomagale su rastu i opstanku udruge SILIKUM. Udruge koja je dosanjana od pojedinaca i entuzijasta 22. prosinca 1993. godine.
Udruga SULIKUM djeluje 27 godina, broji 25 članova. Brojne pojedinačne i skupne izložbe, likovne kolonije, aukcije i donacije postavile su ih kao vidljive nositelje kulture Grada Siska. Uz likovnu aktivnost institucionalno školovanih slikara i skulptora, u udruzi djeluju i slikari i skulptori samouci.


Izložba kojom se SULIKUM predstavlja u Ozlju, „započeta“ je mailom Dalibora Gotala u veljači prošle godine i polako je osmišljena i ostvarena u dogovoru s predsjednikom udruge Jovom Radmanovićem. Izložba naziva „Uzvodno Kupom“ predstavlja 42 rada, dvadesetdvoje autora i člana udruge SULIKUM. Ovi radovi jednim dijelom neodoljivo podsjećaju na radove autora koji su sudjelovali u Ozlju na brojnim likovnim kolonijama Slave Raškaj i bili oduševljeni rijekom Kupom, koja zapravo spaja svojim tokom Ozalj i Sisak. Promatrajući radove članova SULIKUM-a jednostavno dolazite do zaključka da nastaju u području koje je obilježeno vodom, njenom snagom i bistrinom, stvaralačkom lucidnošću. Postavljeni u prostor uz Kupu u Starom gradu Ozlju, oni se sjedinjuju s ambijentom i doprinose cjelovitom ozračju koji prirodno i povijesno spaja Sisak i Ozalj i upravo zbog toga ovakav naziv izložbe se nametnuo kao logičan izbor. Cvjetni, sakralni, i pejzažni motivi dominiraju izložbom s ponekim modernističkim iskorakom, koji se vrlo lijepo uklapa u zajednički svijet ove izložbe koju u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj možete razgledati do sredine ožujka 2020 godine.

POPIS AUTORA:
1. Bartolin Sanja
2. Božić Nena
3. Bunjevac Mark Antonio
4. Ceković Branko
5. Dadović Đurđica
6. Gotal dalibor
7. Ivanković Mira
8. Lazić Dubravka
9. Karajčić Mirjana
10. Klaić Ružica
11. Klasnić Zlatko
12. Maraković Mladen
13. Mikloš Zlatko
14. Milatović Ivan
15. Opačić Davor
16. Penezić Gordana
17. Periček Ante
18. Pujić Anto
19. Radmanović jovo
20. Šalić Edina
21. Škofač Božidar
22. Štajduhar Jadranka

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here