Folklorno, ali i kulturno, dobrotvorno, volontersko, ekološko, dragovoljno društvo: KUD Čuntićanka je nositelj hrvatske tradicija župe sv. Antuna Padovanskog

Autor: Antun Petračić
U svome sjedištu, izletničko- sportskom parku nadomak Prnjavora Čuntićkog, a ispod čuntićkog brda,  redovitu godišnju skupštinu izvještajnu skupštinu, uz goste i poznatu srdačnu dobrodošlicu, održali su članovi KUD-a Čuntićanka.
Iako su prvenstveno folklorno društvo, još se naveliko i često dodatno dragovoljno uključuju u raznovrsni kulturni, humanitarni i dobrotvorni rad. Tako su lani zajedno s prvim susjedima iz KUD Hrastovička gora sudjelovali u kazališnim predstavama izvedenim u Hrastovici i Zagrebu, a na poticaj Franjevačkog svjetovnog reda župe sv. Antuna Padovanskog  uz DVD Prnjavor Čuntićki i KUD Đeram iz Dragotinaca duž 10 kilometara ceste od Hrastovice do Kraljevčana u čak 100 velikih vreća skupili odbačeni otpad putnika ili ostavljen u prirodi doline Petrinjčice od nemarnih i neosvještenih ljudi.
 Iz svoga godišnjeg programa Čuntičani su za blagdan župe sv. Antuna Padovanskog organizirali tradicionalne Antunovske folklorne  susrete (ponovo će i ovogodišnje 17. po redu, u lipnju), a pjevali, svirali i plesali za Ivanje u Graberju, Jakova u Mošćenici, Bartolovu u Hrastovici, na Lovrenčevo,  Smotri folklora i Kobasijadi u Petrinji, natjecali se na Olimpijadi starih sportova u Hrastovici i županijskoj smotri u Martinskoj Vesi… S Interpretacijskim centrom baštine Banovine iz Petrinje objavili su etno-bojanku Ajde curo pokaži svoje ruvo, a nakon prigodne popratne izložbe tradicije  svoga kraja jednu originalnu starinski namještenu sobu ostavili na stalni uvid u Gupćevoj ulici.
– Izrađene su i dvije svirale za pratnju uz naš novi bubanj, pa  planiramo poduku sviranja na njima, koju će održati izrađivač tih glazbala i  svirač u Ladu Stjepan Večković. Predviđamo i snimanje nosača zvuka, a neizostavno je obilježavanje sjećanja na nasilni ratni egzodus pet sela župe sv. Antuna 13/14. srpnja 1991. – rekla je predsjednica ovog KUD-a Katica Radošević.
Za ovu godišnju skupštinu prvi puta rabili su dio novokupljenog razglasa, a 83-godišnja Miroslava Jandrić, jedna od osnivačica KUD-a još  u prijeratno vrijeme i stalna članica od obnove 2003., postavila je svoju izložbu unikatnih raznobojnih ogrlica od perla, na čemu joj je čestitao i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
Pohvalio je  čuvanje tradicije kulture  i običaja njihova zavičaja, koji  se nasljeđuju još iz 16 stoljeća, uz padanje i dizanje naroda, ali prkosno opstalog u duhovnosti uz svoga zaštitnika sv. Antuna. Pitajući  se što još više napraviti za prekrasnu Zelenu dolinu, Darinko Dumbović je za simbiozu života čovjeka, djece i prirode najavio do rujna ove godine završetak projekta ( vrijednosti sedam milijuna kuna) Ekoloških Vrata Banovine u Prnjavoru Čuntičkom, te u tome selu popravak krovišta za vatrogasni  dom.
– Želim vam i nadalje  zajednički rad, jer mislim da je zajedništvo ključna priča budućnosti koju ćemo zajednički i graditi i stvarati nove vrijednosti. Neka vaš KUD, svi ovi ljudi i sve ove ljepote i vaš zaštitnik sveti Antun Padovanski uvijek budu vječna inspiracija da budete bolji ljudi! -zaključio je gradonačelnik na skupštini KUD-a Čuntićanke.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here