“Stari Amerikanac” je prilično nepoznat i gnjili i trune u zaboravu, ali na proljeće mu dolazi pomoć od Hrvatske vojske

Autor:Miroslav Šantek
NA PROLJETNOM SUNCU usred veljače stojim na vrhu oblikovanog komada željeza. Ispod mojih nogu truli, gnjili i gubi zelenu boju ratna sprava koja liči na tenk, ali nije – ona je lovac tenkova; američkih ruku djelo koje potječe još iz onog krvavog Drugog rata, a koje su Ameri u većim količinama poklanjali komunističkoj Jugoslaviji u vrijeme Hladnog rata, pojačavajući obranu Jugoslavije od mogućeg napada Rusa. Rusi nikad nisu napali Jugoslaviju, niti je ovaj lovac tenkova odvaljivao kupole ruskih tenkova, ali se Jugoslavija raspala u krvavom ratu i ovo ratno vozilo ima svoju priču.
KUPOLA S TOPOM je zarđala, ali se još uvijek na dodir ruke pomalo može pokrenuti. Cijev topa je okrenuta prema zapadu, tamo prema obližnjoj Glini, a sa vozila je odneseno sve što se odnijeti moglo i ostao je samo prazan željezni kostur s raznesenim gusjenicama. Ovaj lovac tenkova je krenuo početkom listopada 1991. u krvavu priču kad je u rukama JNA iz smjera sela Luščana s petrinjskog područja napao selo u kojem je zauvijek i ostao –  Novo Selo Glinsko. Na ulazu u selo je naletio na protutenkovsku minu hrvatskih branitelja koji su ga onesposobili i zauvijek ostavili na tom mjestu. Kad je Novo Selo Glinsko 1995. oslobođeno i kad je rat zauvijek prošao, stanovnici sela su oštećenog lovca tenkova odlučili sačuvati kao uspomenu na pobjedu nad agresorom, ali i na uspomenu na strašne zločine koje su srpske okupaciske snage učinile u njihovom selu. Prvo su ga branili od skupljača željeza koji su odmah došli brusilicama po laku lovu, a onda su ga uz pomoć sisačkih rafinerijskih dizalica podignuli i  postavili na drugo mjesto – Lamištrajnga brdo gdje je uz odobrenje Hrvatske vojske ostao sve do današnjih dana.
OVAJ OKLOPNJAK je stvarna atrakcija za djecu i mnogobrojne lovce koji prolaze pored njega i svi se odmah penju na njega i fotografiraju se za uspomenu. U našem kraju postoji dosta tenkova ostavljenih u spomen na bitke Domovinskog rata, ali za ovog lovca tenkova malo tko zna jer je i samo Novo Selo Glinsko podalje od glavne prometnice Petrinja – Glina, ali kako ekskluzivno saznajemo na proljeće kreće njegova obnova. Iz Zbornog područja Karlovac Hrvatske vojske došao je stručni tim, pregledao vozilo i na proljeće kreće premazivanje antikorozivnom zaštitom i bojom kako bi se produžio vijek trajanja željeznog kostura ovog “starog Amerikanca” koji bi u nekoj budućnosti možda mogao postati i neki oblik turističke atrakcije.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here