Ona je zaboravljena i napuštena, ali ovdašnji ljudi je nikad nisu prestali voljeti: Možda dođu i bolji dani za naš zavičaj

Autor:Miroslav Šantek
KAD JE ČULA što to doista jest, nije mogla vjerovati. Nije mogla ni pomisliti da bi se u nekom malom, zaboravljenom gradiću mogle nalaziti ovakve svjetski zanimljive stvari. Ali nije reagirala na način da napravi priču o čeljustima, zubima, kljovama mamuta koje su bile izložene na stolu ispred nje u hodniku zgrade Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Ne,ona je samo bila dio novinarske ekipe koja je iz metropole došla po izjavu političara – u ovom slučaju ministra energetike i zaštite okoliša u aktualnoj hrvatskoj vladi Tomislava Čorića i time je njen posao završen. Već pri povratku u metropolu,negdje oko Bresta ili Male Gorice je zaboravila na viđene stvari nađene na tom mjestu od same države zaboravljenom i napuštenom, a koje se zove Zrinska gora.
472 STRANICE, 28 radova, 41 autor, 29 suradnika,14 recenzenata, 181 slika, 12 karata, 24 tablice, 26 grafikona i 382 bibliografske jedinice ukoričene su u monografiju Zrinska gora – regionalni park koja je plod lokalnih zaljubljenika u svoj zavičaj i dugogodišnjih boraca za njeno očuvanje okupljenih oko Udruge Zrinska gora, a koja surađuje s vrhunskim hrvatskim znanstvenicima koji su shvatili ljepotu i važnost ovog dijela Hrvatske i koji su nesebično i besplatno uložili svoje znanje,vrijeme i trud da objave znanstvene radove i istraživanja u ovoj monografiji i na taj način je pokušali sačuvati. Tom prigodom je uz promociju monografije na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji održan i Znanstveno – stručni skup “Zrinska gora – regionalni park” na kojeg su pozvani i političari:Predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević kao domaćin ispred Grada Petrinje koji se posljednjih godina doista jako trudi sa pokušajima eko proizvodnje na Banovini, građenjem Eko centra Vrata Zrinske gore i antinukleranim aktivnostima protiv nuklearnog otpada koje vlada RH namjerava smjestiti u okolicu Dvora, župan SMŽ Ivo Žinić koji je iznio podatke da bi se proglašenjem Zrinske gore regionalnim parkom zaštitilo oko 21 posto teritorija Sisačko – moslavačke županije, a domaće stanovništvo dobilo priliku za razvoj turizma i eko poljoprivrede, dok je ministar Čorić izjavio da su pripreme i radovi na proglašenju u tijeku i da očekuje da će do kraja godine Zrinska gora biti proglašena regionalnim parkom.
KAD POMISLITE na Zrinsku goru, prvo što vam pada na pamet su kamioni prepuni odsječenih trupaca koji svakodnevno dugi niz godina odvoze drvo sa Zrinske gore daleko od Petrinje, Siska, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gline, na pamet padaju i prazna sela, tužni prizori srušenih kuća, sjećanja na nekadašnji prijeratni bogat stočarski i poljoprivredni život, loše održavane prometnice i najava izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u neposrednoj blizini –  na samo sat vremena vožnje od Zagreba postoji zaboravljeni kraj prepun prekrasne prirode, prirodnih čuda, tajni, skrivenih mjesta, starih gradova i friškog zraka. Dragulj koji smo naslijedili, a za kojeg nikad nismo dobili priliku da ga potpuno iskoristimo.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here