Izborna skupština Udruge antifašističkih borca i antifašista Grada Petrinje: Primjer sličnim i srodnim!

Autor: Antun Petračić

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Petrinje djeluje neprekidno od osnivanja 6. prosinca 2005. godine, a na kraju četverogodišnjeg mandata za razdoblje 2016.-2020.  održana je redovita izvještajna i ujedno izborna skupština. Javnim izjašnjavanjem u novo Predsjedništvo izabrani su Nikola Nožinić, Joso Fakčević, Dušan Polimac, Dušan Babić, Husein Oreščanin, Nenad Radošević, Danica Vučetić, Danica Juzbašić i Zrinka Ćorić. U Nadzornom odboru su  Danica Babić, Đuro Kalanja, Ilija Slijepčević i zamjenici Danica Bućan, Kemal Zenkić, Nikola Mraković, a za likvidatora je određen Đorđe Komljenović.

Novo vodstvo odmah je izabralo i svoje čelnike: predsjednik je Nikola Nožinić, a Zrinka Ćorić, dosadašnja dugogodišnja predsjednica, sada je zamjenica.

U ime  Predsjedništva njihove udruge podnijela je izvješće o 4-godišnjem radu uz navođenje provođenja glavnih ustaljenih ciljeva: njegovanje i čuvanje tradicije NOB-a i antifašističkih tekovina, obilježavanje značajnih događaja i obilazak važnih spomen mjesta iz 2. svjetskog rata, održavanje, obnova i sanacija spomeničke antifašističke baštine, suradnja sa srodnim i sličnim drugim prijateljskim udrugama. Ovakav  program rada utvrđen je i za novi mandat od četiri godine.

Uz detaljno navođenje i konkretiziranje njihova djelovanja, Zrinka Ćorić je posebno izdvojila kako “vrijeme  nije nimalo sklono antifašizmu i njegovim idejama u svijetu, Europi, a naročito u našoj državi. Povijesni revizionizam je sve jači i sve glasniji. Mnogi nazovi povjesničari, političari, određene grupacije u državi, analitičari, novinari, pa i Crkva, obezvrijeđuju antifašizam kao svjetski pokret, negiraju njegovu ulogu u 2.svjetskom ratu, njegov značaj i tekovine stavljaju i guraju na margine povijesnih događanja… Sagledavajući današnja uvažavanja antifašizma u našoj državi, možemo zaključiti da je izložen oštrim udarima desnice, proustaškim grupacijama čiji istupi postaju društveno prihvatljivi, nesankcionirani, dapače, medijski dobro popraćeni. Mijenjaju se imena ulica, trgova, negiraju se datumi povijesnih događanja, javnosti se iznose neistine i laži o ljudima koji su bili žrtve rata i poraća, uništavaju se i devastiraju spomenici Narodno-oslobodilačkog rata, a Deklaracija o antifašizmu kao sastavni dio našeg Ustava spominje se samo onda kada je to potrebno, da nas čuje svijet ili Europa i onda to nije rečeno ni iskreno, ni od srca”, navela je dosadašnja predsjednica, nova dopredsjednica Udruge Grada Petrinje.

Po rezultatima djelovanja i sudjelovanju članstva (lani je prišlo šest novih, a na skupštini dr. Stanka Gregurinčić-Žilić i Željka Vukmanović) Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Petrinje već godinama prednjači u Sisačko moslavačkoj županiji, a kao uspješan primjer služi i u Hrvatskoj. Tim postignućima čestitali su gosti skupštine, predstavnici istih udruga iz Velike Gorice, Zagreba, Garešnice, Gline i Novske, iz koje je Antun Maruski ujedno i predsjednik njihove Zajednice udruga za SMŽ.

Obratili su se također Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Petrinje i predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Nenad Radošević, ujedno  član Udruge i među devet novih članova Predsjedništva. Prenio je pozdrave gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića (isto tako člana udruge) uz zaključak kako će Grad Petrinja ostati na tragu antifašizma, nastaviti partnerstvo i suradnju, više puta naglašeno, pohvaljeno i izdvojeno na ovoj skupštini.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here