Pri kraju je konstituiranje VMO: U Budičini „med i mlijeko“, ali bez nogostupa uz preopasnu državnu cestu

Autor: Antun Petračić
Upravni odjel za mjesnu i lokalnu samoupravu i imovinsko-pravne poslove  Grada Petrinje priveo je kraju konstituiranje 24 vijeća mjesnih odbora u seoskim sredinama Pokuplja i Banovine. Prema broju birača, na mjesnim izborima 27. listopada prošle godine u vijeća su birana po tri ili  pet članova, u Mošćenici sedam i po devet u četiri gradske četvrti. Među ruralnim mjestima danas je zadnje konstituirano VMO Budičine.
Na izborima  je sudjelovala samo lista HDZ s koje su mandate dobili  Joso Marković, Mijo Boltužić, Matej Mikulić, Zlatko Mikulić i Marko Boltužić. Kao nositelj liste Joso Marković (ujedno i dosadašnji povjerenik) vodio je sastanak uz jednoglasno prihvaćena Pravila VMO, a tajnim glasovanjem izabran je za novog predsjednika Budičine, s mandatom u naredne četiri godine.
– Radit ćemo zajedno i složno, jer bez toga nema napretka ni rezultata, a u Budičini su  važne zadaće iz vodoopskrbe i prometa. U ovoj godini treba očistiti dva bunara našeg samostalnog seoskog vodovoda i pripremiti se za dovođenje magistralnog cjevovoda gradskog vodovoda, koji je već nadomak selu. Uz frekventnu državnu cestu prema granici s BiH osobito  vikendom kroz Budičinu je izuzetno gust promet, za nas domaće pogibeljan i katastrofalan jer nemamo ni metra nogostupa. Za sigurniji i sporiji prolazak vozila već sam kao povjerenik predlagao postavljanje nadzornih kamera, a kod cestara vidio izrađene projekte za nogostup vrijedan 1,2 milijuna kuna, ali bez definiranog financiranja – kazao je  J. Marković.
Novo vodstvo Budičine ponosno navodi kako  su poslije Domovinskog rata umnogome vlastitim radom i aktivnostima poboljšali uvjete života obnovom društvenim domom, izgradnjom nove kapelice i parkirališta, uređenim grobljem s prilaznim asfaltom i mrtvačnicom, predano na upravljanje Komunalcu Petrinja…
I u ovom selu osjeti se odlazak  mladih i obitelji, a ohrabruje žilavost uhodanih OPG-ova, pa  petorka iz novog VMO u šali kaže kako je kod njih – med i mlijeko. Mislili su pritom na svoje redove u kojima je Matej Mikulić poznati pčelar s košnicama uz okućnicu nadomak kestenove šume, a Marko Boltužić stočara-mljekar, s prvim prodajnim automatom svježeg mlijeka na gradskoj tržnici Petrinje.
Po pozivu iz Petrinje za sastanak u velikoj gradskoj vijećnici, VMO Budičine  konstituirano je u prvom danu novog tjedna, a na njegovu kraju, u subotu 29. veljače u seoskom društvenom domu održat će se redovita godišnja izvještajna skupština DVD-a.
PS portal. eu još će tekstom i foto galerijom popratiti konstituiranja „nove vlasti“ Mošćenice i u četiri  gradske četvrti urbanog dijela Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here