Vraća se Zelena noć GSNK Mladosti: Za svlačionice 200 mladih nogometaša donatorska aukcija slika, jedina intarzija Dječak s loptom, Željka Lipovca

Autor Antun Petračić
Gradskom sportskom nogometnom klubu Mladost oduvijek je osnova  zelena boja. Takav kolor unijet je u službenu klupsku registraciju, zeleni su  dresovi i druga oprema, u znaku zelenog prepoznatljivi su popratni vizualni oblici, sadržaji i načini označavanja u ovome   dugovječnom klubu s Gradskog stadiona Petrinje pokraj Petrinjčice. Slijedom njihove obojenosti i predstojeća velika klupska zabava nazvana je, normalno, Zelena noć,  a uz prebogat program održat će se dodatnog dana ove produžene prijestupne 2020. godine, u subotu 29. veljače.
Zelena noć Mladosti imat će  humanitarno-dobrotvorni sadržaj donatorskom aukcijom 40 slika akademskih i neprofesionalnih autora, najviše poklonjenih od članova  Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart i Popovačke udruge likovnih staralaca Moslavački štrk.
U  dogotovljenom  katalogu aukcije vidljive su sve  fotografije s opisima radova i podacima o autorima, a izložak  na broju 10. ove informativne publikacije poseban je i jedinstven. Predsjednik PULU Petriart Željko Lipovac, jedini umjetnik koji se izražava  intarzijom, darovao je svog unikatnog Dječaka s loptom, dimenzija 45×75 cm, s okvirom u zelenoj boji. Otkrit ćemo još malo, ne umanjujući iznenađenje večeri: s glavnom intarzijom u priklanoj  kutiji dobiva se još jedna, ali drugačijeg motiva…
– Moj Dječak s loptom predstavlja emotivni povratak u vlastito djetinjstvo obilježeno nogometom u Mladosti.  Od juniora do prvotimca desetak godina s brojem 3. igrao sam lijevog beka, a prekinuo odlaskom u ondašnju vojsku i više se kao nogometaš nisam vratio na zeleno igralište- sjeća se Ž. Lipovac.
 Zanimljiv je i  nastanak motiva dječaka s loptom, glavne i jedine ilustracije na svim promidžbenim medijima predstojeće Zelene noći
– To je izvorni detalj s novog terena umjetne trave. Na intarziju sam prenio  lik nepoznatog malog nogometaša viđenog na jednom od treninga uz Petrinjčicu.
Ako se klinac prepozna, ili njegovi roditelji, ili ga znadu  suigrači, neka se jave, bit će mi drago upoznati ga „uživo“ – kaže Ž. Lipovac.
On je autor  više nagrađenih intarzija s državnim priznanjima i  takve najvrijednije ukras su zida njegova stvaralačkog  prostora obiteljske kući u Malinovoj ulici u Petrinji. Ovdje je i velika  stalaža natrpana rolama ili komadima furnira raznih vrsta i boja, koji će tek postati umjetničko djelo Željka Lipovca.
Njegov Dječak s loptom ( uz sastavni dodatak iznenađenja)  trebao bi postići visoku cijenu aukcije Zelene noći, a kao  motiv najbolje se uklapa u namjeru cijele zabave – namaknuti sredstva za uređenje svlačionice dječje škole GNSK Mladosti.
– Naša škola nogometa broji preko 200 mališana koji treniraju u 10 kategorija. Tu su uključena djeca od 5 do 18 godina, juniori, kadeti, mlađi i stariji pioniri, po dvije kategorije limača i prstića. Dosadašnje korištenje sportskih svlačionica zajedno s veteranima i nogometašima 1. momčadi mališanima predstavlja veliki problem.. Stvarno je šteta uz prekrasno uređene  terena da cjelokupni sportski kompleks ne upotpunimo pripadajućim uređenim dječjim svlačionicama – u posebnoj knjižici donatorskih slika napisao je predsjednik ovog kuba Neven Žužić.
Slično je ponovio i na ovotjednoj  konferenciji za medije s koje su uoči subotnje priredbe u SRC Pigik na kraju Gupčeve ulice izvijestila i glasila iz Zagreba i Siska koja ne dolaze često ( ili nikako) u Petrinju.
-Hvala Gradu Petrinji i našem gradonačelniku na velikoj pomoći. Istina je da su tu dopredsjednici kluba, direktor  Ivić koji je u HNS-u član Izvršnog odbora i svi drugi koji su “pogurali” klub u Treću ligu, gdje sada kandidiramo za Drugu ligu, ali bez našeg gradonačelnika, koji ima veliko srce, broj jedan je, ne samo kao političar, nego ovo sada radi za djecu, ovo je sada najveći uspjeh i za klub i za grad i za sve. Radimo djeci, budućnosti kluba, nove svlačionice koje će biti najljepše u županij- kazao je N. Žužić.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović nosi sjećanja na one nekadašnje čuvene i znane  Zelene noći, održavane u Restoranu Gavrilović, uz glazbu Novih fosila i Grupe Magazin, a o ovosubotnjem povratku tradicije kaže kako je Petrinja  grad bogat sportom i mnogih sportova, koji su prenijeli ime grada u cijeli svijet i zato se ponosnimo svima, među kojima su i nogometaši Mladosti, s ambicioznim vodstvom, uzletom prve momčadi i brojnim podmlatkom.
-Vjerujem kako možemo napraviti dobro djelo s vrijednim ljudima koji su dali svoje radove na aukciju, na čemu zahvaljujem umjetnicima, slikarima iz Petrinje, Popovače i mnogih dijelova Hrvatske.  Svaka slika ima svoju posebnu priču i ljepotu, a na Zelenoj noći nadamo se do 300 ljudi, do sada je rezervirano 90 posto prostora. Pozivamo i ostale da kupe ulaznicu i dođu na Zelenu noć 29. veljače – rekao je gradonačelnik D. Dumbović.
Zelena noć će se održati nakon subnjeg popodnevnog proljetnog nastavka 3. lige, u kojem je Mladost domaćin Dugom Selu. Na tiskovnoj je o stanju u klubu, planovima i željama izvijestio direktor Davor Ivić.
-Unazad tri godine napravili smo pomak u radu, konsolidirali klub, riješili papirologiju, napravili korektno materijalno i financijsko poslovanje i krenuli prema 4. ligi gdje smo bili jednu godinu, onda otišli u 3. ligu, u kojoj smo sada na drugom mjestu, dijelimo ga s još dva kluba koji nam nisu konkurenti, s obzirom da se nisu prijavili za licencu 2. lige. Sve ćemo učiniti s naše strane da dobijemo tu licencu, što se tiče infrastrukture, trener i momčad su spremni. Naša je želja da napravimo stabilan klub, koji neće trajati samo jednu godinu. Nismo opterećeni plasmanom u viši rang, idemo sistematski, radit ćemo korak po korak, logistiku ćemo nastojati osigurati onoliko koliko nam je potrebno – kazao je D. Ivić.
Uz aukciju 40 slika, još će se licitirati lopte, dresovi Hajduka, Dinama, nogometne i rukometne reprezantacije Hrvatske, promovirat će se navijačka himna Mladosti, pripremaju se izenađenja večeri. Nastupit će Fran Komlinović na saksofonu, članovi Plesnog kluba Petrinia i Grupa Ruswaj.
Po 200 kuna za osobu ulaznice se prodaju u Turističkoj zajednici Grada Petrinje,  Petrinjskom radiju i pizzeriji Ema na Gradskom stadionu,
Među medijskim pokroviteljima je i naš PS portal.eu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here