Kad se krov stavlja, postavi se zastava – u ovom slučaju tri zastave

Autor:Miroslav Šantek
Zamislite da se probudite ujutro uz cvrkut ptica i žuborenje potoka ispod vašeg prozora. Da kroz prozor vidite  plavo nebo i visoke vrhove starih borova i šumovita brda svuda oko vas. Da je soba u kojoj spavate potpuno nova, baš kao i zgrada u kojoj imate sav komfor i udobnost života – od sanitarnih čvorova,kupaonica, grijanja, struje, vode,interneta, kuhinje, dnevnog boravka, laboratorija za istraživanje i učenje, a oko vas je hrpa vaših vršnjaka, osnovnoškolske djece koja imaju svoje učitelje i domaćine koji će im pokazati ljepotu i prirodu ovog kraja kojeg neće nikada zaboraviti.
Taj prizor nije znanstvena fantastika, a niti scenario nekog filma, to će uskoro biti čest prizor u Prnjavoru Čuntićkom u kojem je u izgradnji Ekološki centar “Vrata Zrinske gore” – projekt Grada Petrinje kojeg su gradske službe uspijele ostvariti preko novčanih fondova EU koji financiraju čak 85% ovog modernog mjesta koje će biti svojevrsni nastavak i nadogradnja legendarnog pothvata DIC – a (Dječjeg istraživalačkog centra) koji je ovdje privukao čak 25 tisuća djece. To su podaci koje građani baš i ne znaju, ali ovdje su se godinama doista događala čuda koja bi se mogla opet ostvarivati. Ovakav centar može bitno utjecati na lokalni turizam i život ljudi, a i cijelog grada.
Kao što poznati sarajevski boem pjeva o toploj zimi i plavoj ženi s kojom se valjao u krevetu, tako je i ova topla zima pogodovala građevinskim radovima na objektu kojeg smo zadnji put obišli u kasnu jesen, a jutros se ukazala potpuno druga slika. Napredak gradnje je vrlo vidljiv, izgrađen je cijeli jedan kat zgrade, a upravo je u tijeku i finalni dio vanjske gradnje – postavljanje krova. Tom prigodom delegacija iz Grada Perinje je došla obići gradilište, a gradonačelnik Dumbović se sa svojom ekipom popeo na sam krov i razvio hrvatsku zastavu – stari običaj iz ovih krajeva koje domaćini naprave kad kuća dođe do krova. Uz hrvatsku, na čuntićkom toplom vjetru su se zavijorile i zastave Europske unije i Grada Petrinje.  Uskoro će se krenuti i u postupak nabave opreme centra koji će biti najljepši javni objekt Grada Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here