Kako pravilno oprati ruke i ne zapaliti cigaretu

Autor: Miroslav Šantek
Ove 26.veljače se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan bez duhana na prvi dan Korizme (a i Svjetski dan nepušenja 31. svibnja) u smislu da je Hrvatska populacija pretežno katoličke vjeroispovijesti te da je to razdoblje kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju, a vuče tradiciju od 2003. godine. Mediji dosta često pišu o štetnosti duhana i pušenja, postoje i oni zastrašujući prizori na kutijama cigareta što pušenje uzrokuje, ali i dalje jako puno ljudi puši, a gledajući prizor današnjih petrinjskih kafića sve je isto kao i lani ili kao jučer. Ne primjećuje se da se netko baš danas odrekao te navike od koje godišnje umre oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske.
Ali u Petrinjskoj kući zdravlja se danas Udruga Naš život u suradnji s  Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr.Ivan Barbot Popovača obilježio taj dan ali pojavio se novi detalj, ono što ne možete izbjeći kad otvorite bilo koji tiskani ili elektronski medij – koronavirus koji je apsolutni svjetski hit ovih dana. Prim.dr.Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača govorila je o virusu i onome što on može izazvati i prezentirala higijenu ruku – kako pravilno oprati ruke prema preporukama zdravstvenih organizacija i na taj način preventirati mogućnost zaraze bilo kojim virusom, pa tako i ovim najnovijim – koronavirusom, a predavanje je prvenstveno bilo namijenjeno ženama iz projekta ZAŽELI koje rade i pomažu starijim osobama.
Na predavanju je u pratnji svoje zamjenice Viktorije Kaleb bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je podržao ovu javnozdravstvenu akciju – jednu od mnogih koje provodi ova udruga i koja je već postala poznata i izvan lokalnih krugova.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here