Pogledajte izložbu fosila iz prapovijesti sadašnje Petrinje i okolice: Vlasta Kristić dobila dva odvojena mišljenja o pronađenoj „okamenjenoj glavi“

Autor: Antun Petračić
Ovdje najbliže oko nas, gdje su Kupa i  njena utoka Petrinjčica… naseljeni gradski predjeli  Kaniža, Nova cesta, Duga ulica, Majdanci… prigradska sela Župić, Gora, Graberje  na jednoj strani; Hrastovica, Jabukovac, Dragotinci, Dodoši na drugoj; Taborište, Budičina, Blinja na trećoj; Česko selo, Nova Drenčina, Mošćenica na četvrtoj; po cijeloj  sadašnjoj Zrinskoj gori… nekada su živjele prapovijesne, pradavne, prastare životinje. Stručnjaci za paleontologiju (znanost o izumrlim životinjama) nazivaju ih rilašima ili proboscidima, a prema  pronađenim fosilima (okaminama) dijelova njihovih tijela u našem sadašnjem okružju bilo ih je tri vrste. Rasteglo se postojanje ( s izumiranjem) na nevjerojatno dugo vremensko razdoblje od kvartara do pleistocena, što znači od 2,6 milijuna godina do oko 11.700 godina prije sadašnjosti.
Fosili tadašnjih najvećih kopnenih životinja našeg kraja (  sada su to slonovi u Africi i Aziji) pronađeni su u Bačugi, Brestu, Novom Selištu, Staroj Drenčini, oko Nove bolnice ( Bratovštini ) u Petrinji, a iz vode, zemlje, pijeska i sličnog tla izronili  ih, izvukli ili iskopali Andrej Bjelić, Matija Bučar, Gordana Cvitaš, Milan Davidović, Vladimir Demetrović, Zdenko Franić, Andrija Kompasi, Ivan Rizmaul i Alen Sokač.
„Njihovi“ fosili predani su na proučavanje i čuvanje Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju u Sisku i Odjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji, a karakteristični  uzorci glavni su eksponati aktualne izložbe u podrumu Galerije Krsto Hegedušić, s trajanjem još do 5. ožujka.
Svakako „u živo“ pogledajte potvrđene dokaze geološke baštine Banovine, a nabavite i najnoviju monografiju Zrinska gora, regionalni park, promovirane prošli tjedan.
Uz taj događaj postavljena je izložba ( otvorio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović), autorice  dr. sc. Jadranke Mauch Lenardić iz Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Vrsna znanstvenica za ovo područje nazočila je izložbi i dan kasnije, uz mnogo gostiju, a među njima župan SMŽ Ivo Žinić i ministar za zaštitu okoliša i energetiku Tomislav Ćorić, cjelodnevnom programu znanstveno-stručnog skupa. U knjizi o Zrinskoj gori (od 100-113. stranice) objavila je opsežnu studiju o  pliocenskim i pleistocenskim rilašima, skupini životinja koja obuhvaća današnje slonove i sve njihove izumrle pretke.
Za kratkog boravka u Petrinje dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić riješila je veliku „enigmu“ gđe Vlaste Kristić, umirovljene pravnice, članice Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart.
Na otvorenje izložbe    fosilnih ostataka praprapra i daljnjih mamuta i slonova, na  stručni uvid i ocjenu donijela je jedan svoj zanimljivi nalaz.
Vlasta Kristić sa svojim nalazom.
-U ovom našem petrinjskom aktualnom  kopanju ulica za vodovod i kanalizaciju, blizu moje kuće pronašla sam žuto-smeđu deformiranu gromadu s vidljivim obrisima ušiju, lica, očiju, čeljusti. Predmet je doista neobičan po izgledu i obliku, mislim da je to fosilni ostatak iz daleke prošlosti – kaže pronalazačica neobičnog predmeta.
Doktorici J. Mauch Lenardić predstavili smo Vlastu Kristić i u trenu je riješena dilema.
-Na žalost, gospođo, ovo je običan vapnenasti kamen, a ovakvog izgleda formiralo ga je vrijeme, oblikovalo trenje vode i drugi utjecaji prirode – svoje mišljenje odmah je  izrekla stručnjakinja iz Zagreba.
Izložbi je nazočio i prof. Matija Bučar iz Petrinje,  jednako poznat stručnjak za fosile, okamine zuba, kljova i drugih ostataka pronađenih iz daleke prošlosti. Ne znajući za ocjenu dr. Mauch- Lenardić svojim „drugim mišljenjem“ potvrdio je isto: ovo nije fosil, nego „obični“ kamen, ali neobičnog oblika i forme.
Vlasta Kristić sada znade da na iskopanoj cesti nije pronašla rijetki uzorak iz prapovijesti Zemlje, nije ga dužna predati muzejima i znanstvenim institucijama,   „okamenjena glava“ ostaje joj kućni ukras.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here