Danas je dodatni dan prijestupne 2020. godine: Rođenima 29. veljače- sretan dan!

Foto:Miroslav Šantek Cobra

Prikupio: Antun Petračić

Danas je 29. veljače (29.2.), 60. dan prijestupne 2020. godine po gregorijanskom kalendaru, do čijeg je kraja još 306 dana.

Svima rođenima baš na današnji dan čestitamo rođendan, kojeg će ponovno proslaviti tek za četiri godine, ili točnije za 1460 dana. Čestitamo također Osvaldima i Augustima, jer im je imendan ovog subotnjeg dana.

Ako ste takvi među našim čitateljima – javite se ps.portalu.eu. da podijelimo veselje posebnog nadnevka.

Zašto 29 dana veljače? Kalendarska, nazovimo je, anomalija s 29. veljačom uvedena je zbog toga što gregorijanski kalendar traje 365 dana, a Zemlji je za ciklus obilaženja jednog cijelog kruga oko Sunca potrebno otprilike 365 dana i 6 sati. Tako se svake četiri godine nakupi 24 sata viška, dodana u kalendar kao još jedan dan. To je općenito znano, a ono što je možda manje isticano jest da Zemljin revolucijski ciklus ne traje točno, nego samo približno 365 dana i 6 sati. Da bi se kalendar precizno uskladio s položajem planeta, godine čiji redni broj završava s dvije nule nisu prestupne, osim ako nisu djeljive s 400. Tako su npr. 1700. i 1900. godine bile regularne, a prijestupne 1600. i 2000., jer su djeljive s 400.

  1. veljače rođeni su papa Pavao III. (1468. godine), talijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792.), američki glumac Dennis Farina (1944.), američki reper i glumac Ja Rule i britanska glumica Ema Barton, oboje rođeni 1976. godine.

Od povijesnih događaja u prijestupnim godinama je tragična 1976. kada se iznad Vrbovca dogodila najveća zrakoplovna nesreća na hrvatskom nebu u kojoj je poginulo 176 putnika, rat u Bosni i Hercegovini počeo je i završio prijestupne godine (1992. i 1996.), Putin je došao na vlast prijestupne 2000. godine, svjetska ekonomska kriza započela je prijestupne 2008. godine…

U svezi 29. veljače postoje razne tradicije i vjerovanja. Početkom 13. stoljeća škotski  Parlament je donio zakon da 29. veljače žene imaju pravo zaprositi muškarce. Francuska i Švicarska taj su lijepi običaj također prihvatile, pa ga njeguju do danas, kao i još neki narodi u Europi. Britanke koje odluče prositi muškarce, a ovi ih odbiju – od njih su imale pravo potraživati poljubac, jednu funtu novčane nadoknade i nekoliko novih rukavica. Ta “gesta”, dakako, nije imala zakonsko uporište, ali u konzervativnim sredinama bila je poput zakona.

Po narodnim vjerovanjima prijestupne godine, koja je sama po sebi nesretna, ne bi trebalo pokretati ikakve ozbiljne poslove. Isto tako za ovu godinu praznovjerni vjeruju da ne bi trebalo ulaziti u brak jer će on neslavno završiti. Ne treba ovakve godine ni saditi voće jer će ono roditi svake druge, a moguće je čak i svako četvrte godine. Ako baš želite, sadite na  jesen, a ne u proljeće.

U svijetu ima i lijepih običaja: u Irskoj je zakonom uvedeno pravilo da se sva djeca rođena 29. veljače daruju sa 100 funti (preračunato u eure). Dakle, na znanjem Hrvatima koji su s poslom u Irskoj!

Vjerojatnost da se netko rodi na taj dan je 1:1000, a u svijetu trenutno živi četiri milijuna ljudi rođenih upravo 29. veljače. Za takve se vjeruje da su kreativni, sposobni i često vrlo jedinstveni. Roditi se 29. veljače znači biti obdaren ‘šestim čulom’, takvi se ljude smatra sretnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je obitelj Keogh iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije za redom rođene 29. veljače. U toj knjizi rekorda našla se i norveška obitelj Henriksen u kojoj je troje djece rođeno na prijestupni nadnevak  u veljači.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here