Svake godine ožujak dođe u Petrinju

Taj mjesec koji nosi proljeće u sebi jutros je stigao u Petrinju. Rasuo se ulicama i dvorištima, a što su o njemu govorili i kako su ga opisivali stari Petrinjci zapisao je u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski, petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul. Piše ovako:

Ožujak je vjeran brat svojoj sestrici veljači. U ožujku pušu proljetni vjetrovi, a najjači su do sredine mjeseca kada nastaju jednaki dani i noći. Drži se da su ti vjetrovi nezdravi i da ih se valja čuvati.

Gospodari se brinu kakvo će vrijeme biti 10. ožujka,, na dan 40 mučenika. Ako tog dana padne kiša, padat će poslije 40 dana. Ožujak je prevrtljiv i jako promjenjiv, pravi lažak. Na Josipovo (19.III.)zna biti obilnog snijega, a gdjekad na taj dan cvatu i ljubičice.

Nasip Petrinjčice u Petrinji

Po vrtovima, vinogradima i ograđama čuje se veseli razgovor i smijeh ljudi. Štihaju se prve gredice, obrezuje se trsje, dovozi se gnojivo. Već ponestaje i krme pa se željno čekaju ljepši dani da se s blagom krene na pašu. Javlja se novi život punom snagom. Širi se veseli razgovor vrijednih ljudi popraćen pjevom ptica. Kad se sunce u smiraju dana sagiba zapadu, javlja se kos iz granate krošnje te zvučnim pjevom zabavlja cijelu okolinu.

Petrinjski povjesničar i autor knjige Blagdan i svagdan petrinjski Ivan Rizmaul

Ponekad će iz pokojeg toplog dana zabijeliti snijeg, no nikoga ne zabrinjava ta pojava jer će ga za dan – dva izjesti zemlja i otopiti sunce.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here