“Zelena noć” se vratila – sinoć je Pigik bio prepun ljudi

Autor:Miroslav Šantek
Naći parkirno mjesto na području petrinjskog Pigika sinoć je bila prava lutrija. Stotine automobila prekrile su cijeli prostor oko tamošnje sportske dvorane i podsjetile na neka davna vremena kad su Petrinjci masovno dolazili na zabavu na ovo uzvišenje iznad grada, a zadnji dan prijestupne veljače 2020. ostat će zapamćen po vraćanju legendarnih prijeratnih Zelenih noći – fešte petrinjske NK Mladosti. Ova je donatorska u organizaciji Nogometnog kluba „Mladost“, Petrinjske udruge likovnih umjetnika „PETRIART“ i Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“, uz pokroviteljstvo Grada Petrinje.
Tko je ušao u ovo obično sportsko zdanje, vrlo se iznenadio. Na trenutak je izgledalo kao da niste u Petrinji – tristotinjak ljudi sjedi za stolovima ukrašenih svijećama, sredinom dominira velika bina, ugodna rasvjeta i svjetlosni efekti, miriše hrana iz nebrojenih tanjura, a četa konobara opskrbljuje goste svim potrebnim. Na zidu su postavljene obilježene rednim brojevima (njih 40) umjetničke slike domaćih majstora umjetnika okupljenih oko Petrinjske udruge likovnih umjetnika „PETRIART“ i Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ i akademskog slikara Davora Žilića, a ispod njih sportske majice ukrašene potpisima Dinama i Hajduka, hrvatske repke, petrinjskog nogometaša Filipa Krovinovića koji igra u  engleskom klubu „WBA” i nogometne lopte plus velika torta s motivom NK Mladosti – sve je to bilo ponuđeno na  aukciju za opremanje svlačionica dječje Škole nogometa NK „Mladost“.
Goste su pozdravili prigodnim govorima Neven Žužić, predsjednik NK „Mladost“i i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, a onda je voditelj Bogdan Arnautović krenuo s programom koji je bio doista zahtjevan. Tri missice iz našeg kraja su svojom ljepotom uveličale ovu večer i nosile su svaku sliku i predmet prilikom aukcije u rukama da bi ih svi mogli vidjeti. A onda je nastala scena kakvu vidite u filmovima. Sa svih strana podižu se ruke koje dižu cijenu – za sve predmete je početna cijena bila 600 kuna, a onda se podizala puno više. Sve su slike i predmeti prodani, skupilo se čak 200.800,oo kuna, a prilikom aukcije događale su se i vrlo emotivni prizori. Sami umjetnici su sjedili za jednim stolom i promatrajući ih kad gledaju kako se njihova djela prodaju i mijenjaju im izraz lica. Jedna od njih, Ljubica Sodić je ostala na rubu suza kad je vidjela da je njena slika nakon puno “borbe” oko nje prodana za tisućinjak eura i da je kupac odmah rekao da će ju pokloniti Dječjem vrtiću Petrinja. I sami umjetnici su bilo vrlo potreseni i sretni. Njihova plemenita misija je ispunjena. Oni su bili zvijezde te aukcijske večeri – Zelene noći.
A kad se sve završilo bilo je vrijeme za ono što Petrinjci jako dobro znaju – veliki tulum. Sjedio sam za stolom s pjevačem benda Ruswaj i uz piće i razgovor mu rekao da kad čujem ime njihovog benda na na pamet mi padnu Zdravko Čolić koji pjeva da mu ona izgleda kao lutkica iz Trsta i Bajaga koji nekoj ženi poručuje da se ljubi na tako dobar način – ovi tipovi sviraju obrade starih dobrih hitova koji  uvijek zapale atmosferu, pa je tako bilo i ove noći. Izašli su na binu, poručili da je plesni podij otvoren i uz plavu košulju Novih fosila otvorili tulum. I nisu dugo čekali prve plesače. A onda krene tulum.
Zelena noć se vratila u Petrinju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here