DVD Petrinja zbratimljeno s tri društva: Uz Lekenik i Glinu najduže prijateljstvo s Virjem, jučer kod Podravaca na 142. godišnjoj skupštini

Autor Antun Petračić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrinje u novijoj povijesti ( osnovano je, inače, još 1880.) zbratimljeno je s DVD Lekenik od svibnja 2009. ( na tragu ratnog udomljenja tijekom progonstva iz Petrinje), DVD Glina od  veljače 2012. ( kao najstarija društva u Županiji i Hrvatskoj), a najdulje s DVD Virje, odmah poslije Domovinskog rata, od rujna 1996.

Slučaj je htio da su proteklog vikenda sva tri bratska DVD održavala svoje redovite godišnje izvještajne skupštine: Glina i Lekenik čak istu večer u  petak, a Virovci, po svome običaju uvijek nedjeljom u rano popodne. Ovim skupovima nazočila su izaslanstva DVD Petrinje, a najbrojnije, šesteročlano predstavništvo, uz priliku za ovu izravnu priču na ps-portalu. eu, u Podravini je provelo drugi dio nedjelje. Nazočili smo njihovoj 142. godišnjoj skupštini, jer su osnovani 1878.

DVD Virje je netipično i neuobičajeno  društvo iz sličnih malih općinskih sredina. Uz 90 članova osnovne baze dragovoljaca, još dodatno cijelu godinu,  sve dane, bez razlike na svetke i petke, zapošljavaju nekoliko stalnih vatrogasaca u profesionalnoj službi preventive i zaštite obližnjih podravskih plinskih polja u sastavu  INA. Društvo posjeduje čak 12 vozila, među njima i autobus, a dogovorno ga koriste sve udruge i društva Virja, uz ostalo i za odlazak na more mladih i odraslih u odmaralište Društva Naša djeca u Selce.

U raznim situacijama i potrebama lani se interveniralo 44 puta, a u šest smjena  na ljetnom dežurstvu s opremom proveli u Konavlima kraj Dubrovnika.

Za spomenuti je i  njihov visok proračun od čak 1,6 milijun kuna prihoda u 2019. godini.

U duhu nekadašnjeg hrvatskog  vatrogastva, DVD Virje i danas ima svoj Puhački orkestar s 50-tak glazbenika, za koje se  u svibnju najavljuje velika proslava 135- obljetnica postojanja. Posebnost je ovih puhaća da  uz koračnice i budnice svečano glazbeno dočekuju izaslanstava DVD (jučer ih je kod njih bilo čak 32), a izdvaja se i izravno izvođenje hrvatske himne i tradicionalne vatrogasne svečane pjesme,  na samom početku skupštine u velikom i uređenom domu DVD.

 

Po zidovima i u vitrinama  zdanja čiji toranj i prostor dominiraju središtem mjesta,  izloženi su i tragovi Petrinje: tijekom ranijih godina poklonjeno je nekoliko  glinenih suvenira stucke te motivi sv. Lovre, Petrinjčice, Kupe, parka i drugih predjela  na više slika starosjedioca Petrinje Petra Pjera Posavca, rodom i podrijetlom iz Virja, zato i s nadimkom Virovec. Prije dvije godine, za 140-obljetnicu ovog DVD,  iz Petrinje im je poklonjena u velikom formatu slika sv. Florijana, uradak vatrogasca Darka Borošića.

Od jučer, naši domaćini imaju i boce originalnog petrinjskog bermeta iz prve godine proizvodnje OPG Belošević u vinogorju Hrastovice, a ovo piće predsjedniku DVD Virja Dragi Hatadiju predao je osobno vinar,  član Upravnog odbora DVD Petrinje, Zvonko Belošević.

U obraćanju  pobratima i na znanje gostima ( nazočio je i predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić) podsjetio je kako je suradnju dvaju društava poslije Domovinskog rata potaknuo  naš Petrinjac, sada pokojni mesarski obrtnik Ivan Petračić čija je obitelj u Virju. S puno suradnje pobratimstvo su razvili tadašnji predsjednici Ljubo Orabović iz našeg grada i Dušan  Koščić iz Virja. U spomen tome dugogodišnjem predsjedniku domaći vatrogasci ovo će ljeto već devetu godinu održati memorijalno natjecanje Dušan Koščić, zaključeno je na jučerašnjoj skupštini.

Iako su Virovci već poštom dobili službeni poziv, predstavnici DVD Petrinje još  su ih izravno pozvali na godišnju izvještajnu skupštinu našeg gradskog društva. U  vatrogasnom domu u Vatrogasnoj ulici održat će se u petak 13. ovog mjeseca.

Inače, po rasporedu Vatrogasne zajednice Grada Petrinje u nadolazeću subotu godišnja je skupština DVD Nebojan, a kako je u subotu odgođena u Budičini, odredit će se novi nadnevak za to seosko DVD.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here