Bilo je tu dobrih ćevapa, zgodnih studentica, fine kave i savršenog pogleda na središte grada

Autor:Miroslav Šantek
Taj prostor, lokal na samom uglu početka Trga Stjepana Radića i Filipovićeve ulice danas je potpuno prazan. Još do prije nekoliko dana u njemu je bio butik koji je prestao s radom na ovom mjestu. Danas čeka priliku za novim životom. Ali nekad, prije petnaestak godina na tom mjestu je bio kafić – pečenjara kojeg se uvijek vrlo rado prisjetim kad prođem pored tog mjesta. Ime kafića ne pamtim. Na žalost.
Ostale su neke prastare fotografije u boji snimljene bez ikakvog povoda, tek onako da zabilježe postojanje naših života. Ovo su kadrovi iz ljeta 2004. U to vrijeme opuštenog života bez pametnih telefona, putujućeg interneta i društvenih mreža, ljudi su u kafiću pijuckali kavu, sok, popili pivo ili rakijicu, a sjećam se osobno i doista fine kave, vrlo ukusnih ćevapa koje sam znao sam ili u društvu često pojesti uz divan pogled na novi priliv studentica u Petrinu koje su je svojom pojavom jako uljepšavale. Grad je još uvijek izgledao kao da je rat jučer završio. Ali te studentice u čijim glavama ovaj kafić i sama Petrinja žive još samo u uspomeni i koje su davno otišle iz njega su ga stvarno i voljele.
I novine su se čitale. Pod obavezno. Tko ih prvi “uhvati”prelista ih i da dalje jer zainteresiranih ima uvijek. Čitao se Večernjak i Jutarnji. Sa naslovnice iskaču slova koja govore da sutra Hrvatska igra finalu Olimpijskih igara, maskirana trojka je s kalašnjikovima orobila Erste banku, a Vlada je srušila oba ustaška spomenika… I moj Siemens je na stolu i upaljač i “Stoša” mekog pakovanja….

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here