Maljčiki

Autor:Miroslav Šantek
Plamene zore bude me iz sna
Fabrička jutra,dim iz dimnjaka…
Iz nekog nejasnog, osobnog razloga, ovi stihovi su me često asocirali na Željezaru Sisak osamdesetih godina prošlog stoljeća. O mladom radniku koji se u cik zore probudi, skuha kavu, zapali cigaretu, sjedne na bicikl i odveze se na posao do porte tvornice i s tisućama drugih radnika radi pored visokih peći. Tamo gdje se ruda topi, a on je nasmijan.
Maljčiki su pjesma grupe VIS Idoli iz 1981. Zanimljivo je da ju producirao Goran Bregović, a video spot je bila politička sprdnja s ondašnjim socijalističkim sistemom gdje pored radnika prolaze i ljudi u odijelima kao rukovodeći kadrovi. Čak je ruska ambasada u Jugoslaviji slala protesnu notu svim radio stanicama koje su puštale ovu pjesmu.
Vlada Divljan – YouTube screenshot
Socijalizma, komunizma, Idola, baš kao i tog fiktivnog radnika željezare odavno nema. Ostali su tonski zapisi na sjajan, vrlo cijenjen i utjecajan novovalni bend tog doba. Jedan od motora Idola je bio Vlada Divljan – vrhunski gitarista, tekstopisac i pjevač koji je nakon raspada benda imao i uspješnu solo karijeru i druge glazbene projekte. Nažalost, Vlada Divljan je umro na današnji dan prije pet godina. Imao je samo 57 godina.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here