Ford vs Ferrari, James Mangold

Autorica: Ljiljana Lekanić-Kljaić

James Mangold  nije me razočarao ni ovaj put. Nakon sjajnih filmova Logan , Hod po rubu i Prekinuta mladost radoznalo sam čekala  što će novo ponuditi i pitala se može li biti na nivou prijašnjih djela.   Izvjesna strepnja bila je nepotrebna jer se iza neinventivnog naslova filma Ford vs Ferrari krije jako dobro  djelo, izvrsne fotografije , dojmljivih slika i sjajne montaže za što je nagrađeno  Oscarima za 2020.godinu , a protagonist Christian Bale nominiran je za Zlatni globus . Akademija je i ove godine totalno promašila ne nominiravši ovog sjajnog glumca, ali to je već viđeno .

Kroz dva i pol sata pratimo istinitu priču koja govori o naporima Henryja Forda II  da prekine dominaciju Ferrarija u pobjedama na utrci  24 sata La Mansa 1966. godine. Zato angažira dizajnera automobila Carrola Shelbyja, kojeg je na  standardno dobar način odglumio Matt Demon. I sam vozač, koji zbog zdravstvenih teškoća više ne vozi , odabire najboljeg – Kena Milesa veterana 2.svjetskog rata  da  mu pomogne konstruirati Ford GT40 . Ovaj poštenjak živi rubno , bez novca kojeg u automehaničarskoj radionici ne može zaraditi dovoljno za normalan život . Unatoč tome, brižan je otac i odani suprug. Upravo taj moment „očinstva kao krhke dragocjene stvari film dobro bilježi“ . Caitrona Balfe  odlična je u ulozi Mollie . Film reagira i na svugdje prisutno korporacijsko uplitanje koje se uglavnom pokaže kao loše i nepotrebno . Tako je i ovdje nepotrebno miješanje parajlija u čistu genijalnost , jer novac ipak ne rješava sve.

‘Ford vs Ferrari’ – foto: screenshot YouTube

Ova dvoiposatna saga sjetila me na film Philipa Kaufmana The right stuff . Kroz 184 minute film govori o pokusnom pilotu Chucku Yeageru koji 1947. godine probija zvučni zid , a paralelna priča ironično ocrtava grčevite američke napore da u svemirskoj utrci nadmaše odmakle suparnike .

Yeagera maestralno glumi Sam Shepard , a njegovu ženu suptilna i prelijepa Barbara Hershey . Privlačnost kojom zrače i nenametljiva erotičnost još je jedna poveznica ova dva filma . Nema boljeg izbora za ulogu junaka starog kova od Sheparda i Balea . Nehumanost korporacijskog sustava  i nepovjerenje prema pojedincu renesansnog kova kakva su ova dvojica individualaca je očita . Korporacijska Amerika vjeruje u tim i glamuroznu promidžbu , a ovi filmovi izraz su poštovanja i divljenja  prema usamljeniku i nepoznatom junaku, prema pionirskom duhu i individualnim dosezima.  Oba filma su zabavna i ozbiljna, dinamična i sadržajno moćna  jer lakoćom miješaju stilove i raspoloženja stvarajući specifičnu atmosferu koja je istovremeno emocionalna i distancirana , a slikovno jako dojmljiva . Te su mi specifične filmske kvalitete donijele potpun užitak .

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here