Malo im treba da im osmijeh ne silazi s lica

Autor:Miroslav Šantek
Na početku petrinjske Gajeve ulice, na kućnom broju 2, nalazi se jedno poveće dvorište na čijem kraju je smještena betonska prostorija od tristo kvadrata, nekakva vrsta skladišta, iz novije povijesti poznata kao mjesto gdje su se kupovali i popravljali bicikli, staro zdanje koje vapi za bilo kakvim oblikom energetske obnove. Vlasništvo je Republike Hrvatske koja ga je iznajmljivala za potrebe Gimnastičkog kluba Petrinja, a Grad Petrinja je plaćao taj najam državi sve s namjerom da pomogne mnogobrojnim klincima koji se žele baviti ovim sportom koji je očito jako primamljiv petrinjskoj djeci – ovaj klub postoji već 15 godina,trenutno ima čak 160 članova koji imaju sportske uspjehe iza sebe, a trenira ih bračni par Žugaj Jambrović. Njihov problem je što im treba veći prostor za sprave za vježbanje, pa su tako u ovom izuzetno derutnom i devastiranom prostoru marljivo vježbali sve do prvih hladnoća kad su ga morali napustiti . Ni dalje nisu imali sreće, neadekvatni prostori također derutne zgrade na Gajevoj 40a su jednom zgodom bili doslovce poplavljeni , slijedio je smještaj u prizemlju Hrvatskog doma, a prije mjesec dana djeca su se vratila u Gajevu 2, gdje je Grad Petrinja odlučio popraviti situaciju – malo je obnovio dvoranu i sredio privremeno grijanje, a i ispregovarao je s državom o korištenju ovog prostora.
Ove večeri petrinjska djeca “lete” zrakom, prave kolutove, vrte se, izgledaju jako sretna vježbajući gimnastiku, a doista sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića koji se godinama bori za njih i njihove bolje uvjete treniranja. Podaci su vrlo jasni – prije nego je došao na funkciju gradonačelnika sa svojim timom Grad Petrinja je za sport u Petrinji izdvajao iz gradske blagajne samo  600 do 800 tisuća kuna godišnje, a danas pod njegovim vodstvom izdvaja se oko dva milijuna i 600 tisuća kuna što je strahovit napredak za petrinjski sport. U pomoć ovog kluba uloženo je oko 400 tisuća u četiri godine, a ulagat će i dalje. Dumbović kaže da se mora izboriti s državom da ovaj prostor daruje Gradu Petrinji, a onda bi ga bilo puno lakše energetski obnoviti i srediti i tada bi se ulagalo u gradsku imovinu.
Ono što je u ovoj priči najvažnije su petrinjska djeca. Tko ne vjeruje nek se prošeta do Gajeve 2 i svojim očima vidi taj prostor koji je malo popravljen, a opet, tako malo tim klincima treba da im osmijeh ne silazi s lica

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here