Ususret Danu žena: Jasmina Zenkić

Autor:Miroslav Šantek
Davno je to bilo kad me je moj instruktor naučio znanju vožnje. Trudio se, objašnjavao mi, vodio me kroz zeznute prometne situacije, ali ja sam imao veliko povjerenje u njega i nisam osjećao strah za upravljačem automobila.Čovjek je bio čisti profesionalac, odgovoran i s puno iskustva i pružio mi je ono najbolje što je mogao i naučio me voziti. Bio je sjajan, ali imao je samo jednu manu – nije bio tako zgodan kao instruktorica koju gledam kako pozorno prati na ovom proljetnom vjetru ispod oblačnog neba svoju učenicu koja pokušava na auto poligonu na petrinjskom Pigiku savladati osnove vožnje – one radnje koje svaki početnik mora naučiti prije izlaska na cestu prilikom završnog ispita.
Ona se zove Jasmina Zenkić i po zanimanju je auto instruktor. U našim krajevima, vrlo endemičan prizor. Ali, eto –  vidjeti ženu za volanom vozila auto škole je moguć prizor u Petrinji, a njena stručnost i znanje su neupitni. Ona je ista kao i moj davni profesionalac s početka priče, a ima i zanimljivu životnu priču. Njen otac Kemal je bio 40 godina auto instruktor i mnogi Petrinjci su pod njegovim savjetima postali vozači, pa je tako naučio i svoju mezimicu Jasminu tajnama vožnje u toj mjeri da se je i ona sama nepovratno zaljubila u ovaj posao kojeg već 20 godina radi. Kaže da je tajna uspjeha u ovom poslu u strpljenju i razumijevanju. Najstarija kandidatkinja joj je bila baka Janja sa 62 godine, a Jasmina je magnet za ženske kandidatkinje kojih je na stotine obučila i osposobila za samostalnu vožnju i koje ju i godinama poslije toga pozdravljaju i sjećaju je se. Vrlo je pedantna i poštiva prometna pravila, a za prometnu kulturu u Petrinji kaže da nije na visokom nivou. Ima vozača koji nemaju razumijevanja za početnike u vozilu auto škole, da upućuju pogrdne riječi, trube… a u biti zaboravljaju da su i oni jednom bili u potpuno istoj situaciji.
Ovaj vrlo stresni i odgovorni posao Jasmina zaboravlja na trenutak kad dođe kući svojoj obitelji. Kaže da je sretno razvedena i da ima dvije velike ljubavi – sina Dinu (24) koji studira kineziologiju u Zagrebu i kćer Hannu (11) koja pohađa 5. razred osnovnjaka i oni su joj podrška i motivacija za dalje. Jasmina voli pjevati, slušati glasno muziku, plesati, trenutno se “navukla” na treniranje na trampolinu, a voli i izaći s prijateljicama na kavu, a s najboljom prijateljicom Dijanom Barut često i planinari po petrinjskim šumama i gorama.
Misli da žene danas još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima u potpunosti. Ona se uspjela izboriti u svom poslu za ravnopravnost, mada je bilo ružnih i primitivnih slučajeva kad poneki roditelj od kandidata auto škole komentira da ne bi ženu za instruktora jer kao, što ona zna o tome. Srećom,takvih je stvari sve manje i kad njihovi potomci uspješno završe školu i dobiju dozvolu onda se ispričavaju. Ali ona ide dalje svojim putem. Ona je žena u prometu. Ista kao i svako drugi od nas.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here