Brigade kažnjenika

Foto:Miroslav Šantek Cobra

Autor: Marjan Gašljević
Koliko li smo se u ovoj našoj demokraciji naslušali floskule o kažnjavanju političara na izborima. Kao, birači će kazniti onog tko je u mandatu nešto zabrljao pa ga neće izabrati da brlja dalje. Ova se sveprisutna floskula uglavnom koristi u situacijama kada neki političar bude zatečen s „prstima u pekmezu“. Jebiga, da ovima našima nije dovoljno niti da se cijeli umoči u pekmez skoro svakodnevno svjedočimo. Koliko je, u stvari, to „moćenje“ uzelo maha u Hrvatskoj govori činjenica da svakodnevno imamo dovoljno vjesti o „umoćenima“ na najvišoj, rekao bih, ministarskoj razini. Kada bi dnevni tisak, recimo, zapisivao i objavljivao sve marifetluke od tih najviših do onih najnižih razina bili bi to almanasi. Tako je, primjerice vijest da je neki tamo ministar prenamijenio skoro pola otoka u građevinsko zemljište neposredno dan nakon što ga je kupio kao poljoprivredno. Lokalni pak političar dolazi na naslovnice ako je kupio, kao onaj u Istri, cijeli jedan gradić s okolnim zemljištem. Poučen svojevremenim gafom mentora koji je kupio selo „na okupu“ ovaj je svoj „gradić“ razasuo pa ne izgleda, bar na prvu, opako. A kakvih još sve ima „moćenja“ niti u „Ludoj kući“ ne mogu smisliti. Od silovanja tajnica, naplaćivanja nerazumnih nameta suseljanima do posvađanih općinara kada jedan zauzme sobu a drugi zahod pa jednom njegovi sljedbenici dodaju hranu kroz prozorčić a drugom kantu.
„Kazniti će ih birači.“ Malo morgen što bi rekli naši Švabe. Izborni zakoni su tako podešeni da ih birači mogu kazniti samo močugom ili, ako se baš toliko zamjere svojim nadređenim stranačkim prijateljima, da ih ovi izbace s lista ili stave na neko „neperspektivno“ mjesto na listi.
No, pustimo te lokalce pa virnimo kapitalce. Što se dešava s političkim „kapitalcem“ kada kihne u nekom izbornom procesu, a tog se trenutka više ne može uflokiti na neku listu?
E, takvi Vam likovi, i to ne samo u Hrvatskoj, odlaze na neku dužnost u Europsku uniju. Analizirajmo malo sastav dužnosnika Europske unije, Komisija, Povjerenstava, Izaslanstava,…. Sve politički kapitalci koji su „popušili“ izbore u svojim zemljama. Jebote, pa tko nas onda vodi na tako visokoj razini?
Pa kažnjenici! Brigade kažnjenika. Sve pripadnici političke elite kojima je njihova izborna baza rekla „marš“ iz nekih, manje – više, prozaičnih razloga.
Eto, primjerice, naša uvažena Dube koju smo, budimo iskreni, mi izabrali neimavši drugog izbora voditi će europsku bitku protiv korupcije. Ova profesorica engleskog jezika pokazala nam je lani svu raskoš svog znanja tog jezika za razliku od imovinske kartice koja se je „napuhala“ od dvosobnog dubrovačkog stanića na početku političke karijere do oho-ho. Da je svima dubrovačkim profesorima i kapetanima tako išlo Jadranska bi nam obala bila prekratka. Neka, dakle, Dube. Dube zna. Što će mo, pak, s onima koji dolaze?
Gledamo, eto, svakodnevno kako hrvatska politička elita „kormilari“ Europskom unijom. Premijer je posebno ponosan. Očito, jadan, nije jučer i, bome, danas vidio ministra vanjskih poslova kako se trese pred govornicom pozdravljajući isto tako neke iz te „kažnjeničke brigade“. I još štošta.
Mlađahni, u Hrvatskoj samouvjereni i blago prepotentni, ministar Čorić „ukakao“ se u pokušaju pozivanja klinceze Thumberg za govornicu. Niti „na margini“ face to face nije bio bolji.
Potpredsjednik, pak, Krstičević više zbilja ne može nikog ostaviti u nevjerici govorio engleski ili hrvatski jezik rekavši da nek se „oni pate s hrvatskim“ on s engleskim, bome, neće.
Neka! Njihovo je kraljevstvo i budućnost brigade kažnjenika, a nama preostaje, potajice, nadati se samo „Kraljevstvu Nebeskom“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here