Vatrogasna skupština sinoć u Nebojanu: U znaku 50 godina, glavna proslava održat će se 23. svibnja 2020.

Autor Antun Petračić
Dobrovoljno vatrogastvo u Nebojanu, za to pokupsko i susjedna sela Dumače, Novi Farkašić i Gornje, Donje i Srednje Mokrice, dostiglo je pola stoljeća postojanja, što je posebnim ukrasnim plastičnim brojem 50 vidljivo označeno na sinoćnjoj redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini ovog DVD. U društvu je 80 članova,  27 ih je završilo tečaj za ispitanog vatrogasca i vatrogasca I klase, posjeduju opremu za deset operativnih vatrogasaca, imaju ostalo potrebito…
Lanjsku godinu posebno će pamtiti jer su preko Vatrogasne zajednice i Grada Petrinje dobili novo kombi vozilo, a iz donacije prijateljskog ličko-senjskog  DVD Pazarišta i Grada Gospića navalno vozilo, veliku auto cisternu od 3000 litara.
Predsjednik ovog DVD je Davor Aberlić, zapovjednik Željko Tonković, tajnik Josip Aberlić ( odnedavno i novi predsjednik Vijeća MO Nebojana), a oni su i predsjedavali radnim dijelom Skupštine.
Nebojanski dragovoljci nose stručni vatrogasni, ali i svekoliki drugi javni i društveni život u ovome pokupskom dijelu Grada Petrinje. Sudjeluju u svim prigodnim manifestacijama i zajedničkim događanjima, pokaznim vježbama, smotrama, vjerskim, društvenim i spomen obilježavanjima, u svome kraju glavni su nositelji aktivnosti, a osposobljeni za intervencije gašenja požara ( lani uspješno u dva slučaja) i  obrane od poplave rijeke Kupe, što se dogodilo u svibnju 2019. godine.
Prošle godine su raspolagali s oko 48.000 kuna i uštedjeli 11.000, a u rashodima za ovu godinu  predvidjeli sredstva za obilježavanje 50 godina njihova postojanja. Već je dogovoreno da će se glavna svečanost održati 23. svibnja, a tada planiraju potpisati i povelju o bratimljenju s DVD Pazarište.
 Godišnji skup vatrogasaca Nebojana uvijek se proširi na okupljanje  naroda ovog kraja, a nakon službenog dijela nastavi sa zabavom i veseljem, uvijek uz živu glazbu sastava Kupska zvona i bogatu domaću ponudu ića i pića.
Na svaku skupštinu ovog DVD  rado dolaze prijateljska srodna društva, pa su sinoć pozdravljeni predstavnici Javne postrojbe i DVD-ova Petrinje, Taborišta, Budičine, Gora, Prnjavora Čuntićkog, Hrastovice, Mošćenice… Letovanića, Siska, Lukovca, Topuskoga, prvi puta iz Mađara te izaslanstvo Male Gorice, u kojoj će se 3. travnja održati obnoviteljska skupština DVD, a PS portalu već je uručen službeni poziv.
Domaćinima su se obratili  zapovjednik JVP Petrinja Zvonimir Ljubičić, Zvonko Belošević iz DVD Petrinja i Joso Grahovac, predsjednik  Zavičajne udruge Dumača, a nakon podijele crvenih ruža svim nazočnim ženama, djevojkama i gošćama skupštine, 8. ožujak  čestitao je gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović. Naznačio je veliki značaj i važnost vatrogasne dragovoljnosti u stalnoj zaštiti i spašavanju ljudi i imovine, te humanitarnom i društvenom radu, po čemu je poznat DVD Nebojan. I oni su lani iz ukupno tri milijuna kuna  dobili vatrogasno vozilo, a ni ubuduće nitko od DVD-ova Grada Petrinje neće biti nezadovoljan, naglasio je Darinko Dumbović.
Po rasporedu Vatrogasne zajednice Grada Petrinje idući vikend slijede dvije nove skupštine: u petak 13. ožujka održat će je DVD Petrinja, a u subotu vatrogasci Mošćenice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here