„Žene kroz povijest Petrinje“ na tri postera za 8. ožujak: Ideja i realizacija volonterke iz SAD Jordan Crouch u Udruzi IKS

Autor: Antun Petračić
I danas, dan poslije Dana žena, po Petrinji su djevojke i žene nosile cvjetiće i slastice, znakove pažnji  od prijatelja iz razreda ili kolega s posla darovane za 8. ožujak…
Cijeli vikend protekao je u očekivanju i obilježavanju, a jučer i u slavljenju Međunarodnog dana žena. U čestitanju i osobnom darivanju na više mjesta osobito je bio „zaposlen“ gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović: u subotu prijepodne dijelio je crvene ruže po gradskoj tržnici, a jednaki cvijet poklanjao istu  večer svim ženama na skupštini DVD u Nebojanu i potom na proslavi Dana žena u Graberju.
Na isti način i sinoć je  gradonačelnik sa suradnicama obradovao žene okupljene na proslavi 8. marta u društvenom domu u Jabukovcu.
Na posebno originalan, vidljiv i javni  način ovogodišnji 8. ožujak označila je Udruga IKS (za promicanje informatike, kulture i suživota) iz Turkulinove ulice u Petrinji. Na desetak mjesta po oglasnim tablama, promidžbenim  stupovima, izlozima i drugim površinama u gradu postavljeni su uočljivi slični plakati s tri različita sadržaja.
U seriji nazvanoj „Žene kroz povijest u Petrinji“, prema damama koje po svojim imenima imaju prepoznatljive ulice, zastupljene su   Ivana Brlić-Mažuranić ( kraljica hrvatske dječje književnosti), Katarina Zrinska (plemkinja, književnica junakinja) i Mila Wood (prva školovana kiparica, autorica spomenika Stjepana Radića na istoimenom trgu u Petrinji).
Priznajemo: originalna ideja za neobično označavanje Dana žena, a još je zanimljivija pozadina ovog stvaranja u Udruzi IKS. Tri postera o tri dame s imenima  ulica u Petrinji nastala su po ideji i u realizaciji volonterke u ovoj udruzi Jordan Crouch iz SAD.
Djevojka iz Amerike, koja volontira u Petrinji od siječnja do kraja svibnja ove godine,  za naš PS portal osobno je napisala ovom projektu, prevedeno na hrvatski.
 Inspiriran projektom Intercultura (Quévert, Francuska), (gdje je poslan i izložen poster Mile Wood) IKS istražuje ulice nazvane po ženama u gradu Petrinji. Cilj je istaknuti žene iz hrvatske povijesti koje su imale utjecajnu ulogu u razvoju regije, kulture i svakodnevnog života Hrvata. Možemo prolaziti ulicama i ne razmisliti dva puta po kome su nazvane. Ovaj projekt daje nam priliku da usporimo, osvijestimo i bolje razumijemo žene u našoj povijesti.
Tri su žene istaknute u ovoj kampanji i sve su morale savladati prepreke u svom životu, boriti se za to da se njihov glas čuje i na kraju su bile sposobne ustrajati na svojim kreativnim idejama. Snaga koju su iskazale tijekom  života podsjetnik je današnjim ženama u cijelom svijetu na moć, veličinu i kapacitet kojeg sve imamo u sebi.
Dan žena nije samo 8.3., već i svaki drugi dana proveden u borbi za pravedan svijet.
Plakate Mile Wood, Katarine Zrinske i Ivane Brlić Mažuranić možete pronaći po cijeloj Petrinji.
Pozdrav, Jordan Crouch, pripravnica Udruge IKS.
Bravo Jordan, hvala u ime Petrinjki i Petrinjaca!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here