Tetak “Šeki” u gostima kod Filipa Krovinovića

Autor:Miroslav Šantek

Na samom kraju petrinjske Gajeve ulice, u jednoj dvorišnoj zgradi, na ciglenom zidu vise fotografije i predmeti koji odišu nogometnom poviješću. Ta prostorija prepuna uspomena,ponosa i slave je mali nogometni muzej i hram Dragoslava Peškira – Šekija, nekad popularnog i poznatog petrinjskog nogometaša.

Danas 58-godišnjak sjedeći za stolom i okružen uspomenama Šeki mi priča o tim davnim danima i godinama kad je nogometni svijet izgledao bitno drugačije nego danas. Sve se u njegovoj profesionalnoj karijeri nogometaša vrtilo oko nogometnog terena uz Petrinjčicu gdje i danas lokalni klub NK Mladost živi i djeluje. Zelena nogometna majica je Šekijeva boja, mada je mnogima nepoznat podatak da je on kao mladi nogometaš u kojem su treneri vidjeli velike mogućnosti, početkom osamdesetih godina kratko vrijeme bio na probi u velikom klubu – beogradskom Partizanu, jednom od 4 moćna kluba bivše države (Dinamo,Hajduk, Crvena zvezda, Partizan),a kao član NK Dubrava okusio je i igranje u 1 HNL.Međutim, sve ono najbolje što se dogodilo u njegovoj karijeri je vezano za Mladost. Šeki je sastavni dio one ekipe Petrinjaca koji su sredinom osamdesetih uspjeli ući u 2. ligu Jugoslavije što je bilo ravno čudu. Jednostavno su bili moćni, očito je petrinjsko gospodarstvo tog doba bilo jako i financijski izdašno. I gledatelji su dolazili u velikom broju na utakmice, znalo se tisuće ljudi natiskati na tribine i okolni prostor stadiona, a često su na gostovanja na petrinjski travnjak dolazili i “veliki” klubovi,krajem osamdesetih, prije nego što će osvojiti tadašnju Ligu prvaka, Crvena zvezda je u kup utakmici u Petrinji čupala loptu iz svoje mreže i imala velikih problema s Petrinjcima.

Šeki iz svojih slavnih igračkih dana u dresu NK Mladost

I danas je Šeki vezan za Mladost. Pozdravlja napore nove uprave i kaže da pušu neki novi vjetrovi na stadionu kraj Petrinjčice koji mu se sviđaju i želi da jednog dana Mladost ponovno uđe u 2. ligu jer to kroz svoju nogometnu povijest, a i sada dobru infrastrukturu na stadionu i oko njega zaslužuje.

Filip Krovinović u Šekijevom petrinjskom hramu nogometnih uspomena

No, ono što Šeki nije mogao ni zamisliti dogodilo se kad se on debelo nogometno umirovio. Šeki je rodbinski vezan, tetak je jednom dečku rođenom nekoliko dana poslije Oluje, a koji je danas nogometna zvijezda koja trenutno nakon svojih početaka iz mladih kategorija Lokomotive, Dinama i Zagreba odlazi u portugalski klub Rio Ave, a nakon toga u čuvenu Benficu koja ga je trenutno posudila engleskoj momčadi West Bromwich Albion.Ovim doista impresivnim nogometnim putem Filipa Krovinovića čiji je otac poznati Petrinjac Jasenko s početka Radićeve ulice, Šeki se jako ponosi. U njegovoj prostoriji uspomena vise i Filipovi dresovi i fotografije, a i sam Filip često navrati u ovu Šekijevu dvorišnu prostoriju pa dugo pričaju o nogometu.

Filip Krovinović je trenutno igrač West Bromwich Albiona (foto facebook)
Slaven Bilić je Filipov trener, a Šeki mu je poklonio majicu petrinjske NK Mladosti

Nedavno je Filip pozvao svog tetka Šekija u goste koji je sjeo u avion i odletio u veliki grad Birmighan gdje se družio s Filipom , gledao ga kako trenira i odlazio na utakmice na velike stadione na kojima kako Šeki kaže nema nikakvih problema, nema zaštitnih ograda,nema bakljadi, svi pjevaju i navijaju i svi su prijateljski raspoloženi, a za trenutni Filipov klub već stotinjak godina tradicionalno navija lokalna radnička klasa. West Bromwich Albion trenutno trenira hrvatska nogometna legenda Slaven Bilić sa svojim pomoćnikom Dejanom Računicom s kojima se Šeki družio i razgovarao o mladom Filipu. Svi su se složili da Filipovo pravo vrijeme i najbolje godine tek dolaze, a Šeki nije došao praznih ruku u goste. Biliću je poklonio dres petrinjske Mladosti i petrinjske tradicionalne poklone i pozdrave petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića uz nezaobilaznu petrinjsku stucku. Uskoro će Filip ponovno doći na kraj petrinjske Gajeve ulice i sa svojim tetkom razgovarati o toj najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here