Posjeti Gradsku galeriju Striegl online

Autor: Aleksandar Olujić

Ovih dana cijeli naš svijet je stao. Usprkos tome što danas sija sunce i lahor njiše narcise u mom vrtu, što su voćke u cvatu i sve kipti nekom životnom snagom, neki „mutni oblak pritiska mi čelo“ (kako bi rekao Šantić).

Sjedim u vrtu gledajući ga kako se budi i raduje novom proljeću. Ali, moja je radost skrhana. Ustupila je mjesto vijestima o broju zaraženih, mjerama nacionalnog i lokalnih stožera koji za nas i u naše ime vojuju bitku s nevidljivim a moćnim neprijateljem, nekim virusom koji se drznuo staviti krunu na svoju nepostojeću glavu.

Stara poslovica govori „inter arma silent Musae“. I zaista, malo kome je sada do umjetnosti kada se broje bolesni i mrtvi. No, znači li to da baš sve mora stati? Baš i ne. Jer, kako kažu: Gdje ima volje ima i načina.

Naša Gradska galerija Striegl pozvala je sve zainteresirane da pogledaju slike Slave Striegla online. Na njihovoj stranici svatko tko je zainteresiran klikom na poveznicu https://galerija-striegl.hr/zbirka-striegl/ može pregledati ostavštinu našeg velikog slikara, imajući pri tome mogućnost odabira pregleda njegovog opusa po godinama kada su djela nastala, tehnici u kojoj su napravljena ili po motivima. Riječ je o brojnim uljima na platnu, staklu i papiru, kao i akvarelima, crtežima, grafikama, kombiniranim tehnikama, kolažima nastalim u periodu od 1939. do 2000. godine iz Zbirke Striegl, koja je 2008. godine upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Iako se, bar za mene, ništa ne može mjeriti s osobnim doživljajem nekog umjetničkog djela u za to primjerenim okolnostima, gdje čovjek može iskusiti onaj neponovljivi efekt kojim ono djeluje na sva njegova osjetila, ova inicijativa online predstavljanja slika našeg velikog sugrađanina vrlo je dobra prilika u miru uživati u njima. Stoga, dok se Galerija ponovo ne otvori za posjete, kliknite na poveznicu i počnite prebirati po Slavinoj ostavštini.

Slavo Striegl ‘Bik’; lavirani tuš; foto: izvor GGS

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here