Zadnji let Boeinga 747

Danas je povijesni dan: 28. marta 2020. Na aerodrom u Amsterdamu je sletio Boeing 747-400. To mu je zadnji službeni let s putnicima. Moja je firma je imala 25 takovih aviona. Bili smo prva firma u Europi koja ih je dobila. KLM je dobio prvi avion iz serije 400 one davne 1989. godine. Prije toga je bilo 16 aviona serije 200 i 300. Čim su dolazili avioni serije 400, odlazili su oni stari avioni iz serije 200 i 300. Sve te avione dobro sam poznavao. Njih sam modificirao, popravljao, analizirao kvarove, a i u njima  puno letio. Ne samo probne letove nego i službene, ali i letove na odmor.

No svemu dođe kraj. Zbog te pošasti korone, firma je odlučila  rashodovati tih zadnjih 8 aviona. Odlaze godinu dana ranije nego što smo planirali. Zadnji put sam tim avionom letio u Keniju prije godinu i pol dana. Plan je bio da ove godine još idem u Los Angeles ali od toga neće biti ništa.  Svih tih 8 aviona bit će parkirano do daljnjega, a onda idu jedan po jedan u rezalište. Od tog silnog aluminija će praviti konzerve za coca-colu, instrumente, uređaje, sjedala… Ostatak materijala će rasprodati, a i motore će isto prodati jer se za njih još može dobiti velika lova. Takvi motori lete na Boeingovima 767 i 757 te na Airbusu330.

Sve u svemu – boli me srce da tako veliki i lijepi avioni nestaju. Zvali smo ih Kraljica neba. Pitate se zašto kraljica, a ne kralj? To je zato što je avion na engleskom ženskog roda isto kao brod. Zato je kraljica, a ne kralj.

Sjećam se da smo s prvih par aviona imali peh. Jednog smo skoro izgubili jer je uletio u vulkanski oblak na Aljasci 1989. godine. Sva četiri motora su se ugasila ali su nakon 8 pokušaja uspjeli jedan motor upaliti i vratiti se na aerodrom. Avion je bio jako oštećen ali smo  ga ipak popravili. Trebalo nam je 4 mjeseca da ga osposobimo. Drugi avion se sudario s kosilicom za travu ovdje na aerodromu u Amsterdamu. Motor je bio oštećen ali smo sve dosta brzo popravili. Krilo aviona je mnogo duže nego kod običnog aviona pa je na zaokretu staze pokupio kosilicu. Treći avion je tek došao iz tvornice iz Seattla, sletio u Amsterdamu gdje je bio jak vjetar. Vjetar je pokupio kontejner koji je slabo fiksiran na parkingu i odnio ga prema avionu. Kontejner je uletio u motor i uništio ga. Srećom da je nakon ta tri incidenta uglavnom sve bilo dobro.

Boeing je prije korone izračunao da će poslije 2022. godine još takvih 50 aviona biti u upotrebi. Uglavnom za prijevoz tereta. Dakle, ako od slijedeće godine vidite takav avion, možete biti skoro 100% sigurni da je to teretni avion. U stvari,  Boeing je taj avion i konstruirao za prijevoz tereta za američku vojsku. Pokazalo se da su zrakoplovne firme bile zainteresirane da bi ga kupile za prijevoz putnika pa je napravljena putnička verzija. PAN AM je bio prva firma koja je Boeing 747 kupila za tu namjenu. U par mjeseci je taj avion osvojio svijet. Godine 1990 je ,kao što sam već rekao, KLM dobio prvi avion. Od tada sam se stalno s njim zabavljao. Bio sam projekt manager za najveće projekte koje smo radili. U avion sam ugradio satelitsku komunikaciju, promijenio sisteme za navigaciju, zatim sistem koji štiti avion od sudara s drugim avionima, sistem koji štiti avion od sudara za brdima, tornjevima i neboderima, zatim promjena sjedala svakih 7 godina i desetak malih modifikacija. I na kraju mi korona to sve uzme. Za godinu dana nitko neće ni znati kakve sam podvige radio.

 

Eto, danas je pisana povijest. Avion je došao iz Paramariba (Surinama) iz Južne Amerike. Sletio u Amsterdamu i gotovo. Sa suzama u očima opraštamo se od našeg prekrasnog ljubimca – Boeinga 747-400.

Kraljica neba je, u stvari, postala žrtva korone.

 

By Marijan Jozić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here