Jutros je stigao travanj na petrinjske ulice i skokake

Jutros je stigao travanj na petrinjske ulice i skokake. Pravi proljetni mjesec. Kad trava nabuja, kad se život probudi, kad sve krene punom parom ispočetka. A kako su stari Petrinjci opisivali ovaj četvrti po redu mjesec u kalendarskoj godini je istražio i zapisao u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski –  petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul.

Petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul

Travanj je često hladan, kišovit i vjetrovit, a dogodi se da umjesto zelenog Uskrsa imamo i bijeli Uskrs. Srećom nije tako svake godine pa taj blagdan zna biti prilično topao i ugodan.

Prva polovica travnja obično je vrlo vjetrovita. Zemlja brzo osuši što šteti mladom nasadu, usjevima i vinogradu.Toplo sunce i obilne kiše utječu na prirodu, rast i bujanje trave, šuma će prolistati, trsje će potjerati, cvijeće svakim danom sve više dišiti, a ptice će se opet vratiti. Najprije će se iz šume ili živice javiti kukavica.

O Jurjevu (24.IV.) se otvara paša kada će petrinjski ćeredari potjerati marvu na pašnike. travanj je vrlo jogunast, začas se namrgodi, zaplače ili tek prosuzi. Gotovo svaki čas može biti drugo vrijeme: i sunce i kiša, škropac i povodanj, vjetar i muk vedro i oblačno.

Ako na Veliki petak pada kiša, ljudi vele, plodovi će biti nezdravi i pišljivi, a kad u istom danu pada kiša i sunce sja, pjevaju djeca: Kiša pada, trava raste, Cigani se ženiju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here