Corona subota – fotoaparatom kroz središte Petrinje

Autor:Miroslav Šantek

I ove prve subote u mjesecu travnju, petrinjske ljekarne su mjesto gdje baš kao i svaki dan dolazi veći broj građana. Nova pravila o razmaku i ulasku u njih postoje i ljudi ih se pridržavaju.

Najbrži,najjednostavniji i najbolji način da ako već morate izaći iz kuće i otići po namirnice ili ljekove, a usput udahnuti friškog zraka u pluća je to obaviti na biciklu. Dani postaju polako sve topliji i jutarnje sunce je omogućilo ovoj Petrinjki da se doveze do središta grada.

Nažalost, pod ovom korona situacijom gdje se cijeli svijet trenutno okrenuo ovom epidemičnom problemu, “ispod radara” se događaju i loše stvari. Stari petrinjski simbol  – vremenjača u gradskom parku izgleda očajno kad mu se približite. Vandaliziran je do krajnjih granica. Kad ga jednog dana doslovce sruše na zemlju,možda se nešto i učini po pitanju vandalizma.

Apokaliptičan prizor ovog jutra. Rasulo se proljeće u boji cvijeća po petrinjskom parku, ali nema djece, nema ljudi, nema šetača, nema nikoga da zastane i uživa u njemu, tek poneki građanin na putu prema trgovačkom centru ili ljekarni.

Ni kućni ljubimci i njihove potrebe za šetnjom nisu zaboravljeni u ovo doba polukarantene. Vlasnica psa nosi zaštitnu masku – “odjevni predmet” koji će zauvijek ostati zapisan u povijesti tog virusnog proljeća 2020.

Stariji gospodin sjedi na svom balkonu okupan ljekovitim suncem pored svoje sobe u Domu za starije i nemoćne osobe Petrinja. Dobre vijesti koje stižu s presice Nacionalnog stožera civilne zaštite govore o najmanjem broju zaraženih koronavirusom u zadnje vrijeme. To je samo znak da su domovi za starije i nemoćne sjajno odradili posao zaštite njihovih stanara i da virus nije ušao među ovu vrlo rizičnu populaciju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here