Zaštitne maske su korisne protiv koronavirusa – poručuju znanstvenici. Petrinjci su dobili 16 tisuća zaštitnih maski

Autor:Miroslav Šantek

Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitisti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba. Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa. Nažalost, formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.

Gordan Lauc

Stoga predlažem da slušate znanost, a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuka da svi nose maske. Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve imoprovizacije su sasvim OK za ovu namjenu. Primjerice ja sam upravo u Varteksu naručio po 10 maski za svakog djelatnika Genosa. Ovim maskama štite druge, a ne sebe, tako da nije problem ako ih dodirujete, reciklirate i sl. Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovno pokrenuti život – napisao je molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, koji već neko vrijeme na Facebooku prati i komentira događaje vezane uz situaciju s novim koronavirusom Covid-19, a negove objave prenose skoro svi hrvatski mediji.

U Petrinji podijeljeno 16 tisuća zaštitnih maski

Što se tiče obrane i zaštite protiv napada koronavirusa, petrinjske gradske vlasti su se vrlo brzo organizirale, osnovale Stožer civilne zaštite i u samim počecima epidemije krenuli u nabavu na tisuće zaštitnih maski i rukavica za svoje građane – besplatno. Podijeljeno je gradskim ustanovama, poduzećima i građanima čak 16 tisuća zaštitnih maski i 11 tisuća zaštitnih rukavica s čime se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti u smislu brige za zdravlje građana, a i dosta zaštitne zdravstvene  opreme je podijeljeno Domu zdravlja, vatrogascima, hitnoj pomoći, a treba također reći da su Petrinjci prvi u županiji krenuli s pranjem i dezinfekcijom gradskih ulica.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i osobno je građanima dijelio zaštitne maske gdje god se pojavio.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here