Već ranije sam planirao napisati nešto o onoj maloj Greti Tuinberg – 16 godišnjoj Šveđanki koju neki ljudi smatraju simbolom borbe za bolju klimu. Najprije par riječi o Greti. Greta boluje od psihičke bolesti Asperger. Neki će me sigurno špotati da to nije bolest neko psihičko stanje. Neki to zovu Asperger sindrom. To je u stvari, vrsta autizma. Imao sam kolegu koji je bolovao od Aspergera, a to nisam znao. On mi je stalno dolazio u ured s pitanjima o avionskim kompjuterima. Jedan dan sam mu rekao da nemam vremena za takve priče i on ode. Pola sata kasnije dođe mi drugi kolega i kaže: “Što si mu ti rekao? On već pola sata hoda oko zgrade i priča sam sa sobom. Nesretan je što mu nisi odgovorio na pitanje.” Pffff.

Raspravljajući baš o tom Aspergeru,  posvađao sam se s nekom grupom holandskih žena. Rekao sam da je Greta bolesna i da boluje od Aspergera. Te cure su me ispsovale na pasja kola jer sam rekao da je Asperger bolest. To nije bolest nego stanje. U svakom slučaju meni baš i nije normalno. Sad se oko toga prave drame, a prije 20 godina nitko nije ni znao što je to. Hans Asperger je tu bolest opisao 1944. godine. Dakle, od 1944. do 2013. to je bila bolest. Godine 2013. odlučeno da to nije bolest nego sindrom. U svakom slučaju, djeca s tim sindromom su drugačija. Riječ je o razvojnom poremećaju čija je glavna karakteristika nesposobnost razumijevanja kako adekvatno funkcionirati u društvu. Nedostaje im razumijevanje, procesuiranje i opisivanje vlastitih i tuđih emocija, sposobnost združene pažnje te mogućnost da budu potpuno svjesni okolnosti koje ih okružuju u nekom trenutku, kažu stručnjaci. Svijet je to crnog i bijelog, drugačije stanje obrade informacije. U Gretinom kontekstu, ili ćemo spriječiti ekološku katastrofu ili ćemo nestati. Trećega nema…

Dakle, da se vratim toj drugačijoj Greti. Tu Gretu su njezini roditelji (pogotovo otac) uvalili u prvu liniju borbe za bolju klimu. U stvari,  on je izrabljuje. Osim toga, a to nigdje ne kažu, njezin otac je osnovao cijelu organizaciju koja zarađuje veliku lovu na tim klimatskim cakama. Greta je samo lice tog pokreta, a sve ostalo je u tajnosti. Cijeli jedan uspješan marketing aparat je iza nje. Ta Greta ne zna baš ništa. A neće ni da ide u školu. Ona štrajka za klimu. Prošle godine je u Holandiji bio štrajk za klimu. Školarci su jedan dan štrajkali za klimu. Srednja i osnovna škola. Kad su ih na TV –u pitali znaju li zašto štrajkaju, rekli su da ne znaju ali da im odgovara slobodan dan.  Ta Greta dobije napisan govor ili kakvu izjavu i to pročita. S njom naravno, stručnjaci treniraju kako da to pred kamerama ispriča i onda se ona povuče. Još se nikad nije ni sa kim upustila u diskusiju, a ako joj postave bilo kakvo pitanje o klimi, ona na njega ne zna odgovoriti. Samo brunda da ona razgovara sa stručnjacima, a ne s političarima i novinarima. I to je to.

Prošle je godine  išla u New York brodom jer ne želi letjeti avionom. Avioni zagađuju atmosferu, a njezina jedrilica ne. A gledajte što je zapravo bilo. Ona brodom za New York. Dva skipera su otišli avionom iz Europe u New York da preuzmu brod i vrate ga u Europu. Dva skipera koji su s njom bili na brodu, vratili su se avionom u Europu. Dakle, 2+2 = 4, četiri osobe su avionom preletjele Atlantik i zagađivale zrak da bi ona išla jedrilicom. Put natrag isto tako. Pa tko je tu glup? Bolje da je ona otišla tamo i natrag, uštedjela bi 2 leta preko Atlantika. Eto ti aktivistkinje! Osim toga, išla je vlakom iz Barcelone u Oslo. Njemačke željeznice su joj dale kartu za prvu klasu. A ona se uslika kako sjedi na podu u vagonu i tobože razmišlja o klimi. Ništa drugo nego propaganda i pokušaj da se preko nje obogate. Na kraju svega zavrsila je samo osnovnu školu, a nakupila je doktorata da bi njima mogla svinje hraniti.

 

A sada istina o klimi: najviše zagađenja dolazi iz Kine i Indije, a tamo im jako puca prsluk za klimu. Najviše love se za klimu ulaže u Europi iako ona najmanje zagađuje. Europskim političarima to nije dosta nego hoće još više. Sve u svemu, borba za klimu je postao dobar business. Dakle, od toga ne treba bježati nego izmisliti ekonomski model da se sve te gluposti pretvore u novac. Upravo to radi Greta i njezin tata.  Sad šute jer je korona glavna tema. Osim toga, zbog korone je sve stalo pa je zrak jako čist. Sad nemaju o čemu brundati. Ja se drzim onoga što kaže Trump: “Hoću čistu vodu i čist zrak!” Sve ostalo je sporedno. Ah što volim Trumpa!

 

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here