Život uz COVID 19: Bez Uskrsnih svečanosti, novo lice poznate zgrade, asfalt kroz Novu Drenčinu

Autor Antun Petračić

Ovi dani Velikog tjedna 2020. u kojem smo upravo, oduvijek vrijeme duhovne priprave  pred katolički Uskrs, nezamislivo su posebni i sasvim drugačiji zbog izvanrednih okolnosti izazvanih smrtonosnim koronavirusom.

Od  Cvjetnice, nedjelje Muke Gospodnje, do nadolazeće nedjelje Uskrsnuća Isusa Krista, otkazane  su sve izravne javne crkvene svečanosti, a vjernici upućeni na praćenje svetih misa i obreda Trodnevlja preko elektroničkih medija. Na Cvjetnicu je izostao tradicionalni blagoslov maslinovih grančica  ili pušleka domaćeg proljetnog cvijeća, nije se hodila Pobožnost Križnog puta oko Petrinje, udruga Hrvatska žena Petrinje ne može postaviti svoju jubilarnu 20-godišnju izložbu Uskrsna svjetlost ( planirala se otvoriti danas u utorak), vatrogasci gradskog i seoskih DVD-ova u svojim župnim crkvama  neće čuvati Isusov grob… Vezano uz Uskrs i sve drugo je odgođeno i otkazano.

Ova sadašnja suvremena virusna pošast otići će u daleka sjećanja i povijesne zapise, jednako  kao i ona strašna srednjovjekovna kuga koja se kroz četiri stoljeća pojavljivala i nestajala,  poharala cijeli svijet, a zadnjih stotinu godina „obična“ je bolest koju liječe moderni antibiotici.  Iz toga doba, u Petrinji smo imali zavjetno-molitvenu kapelicu sv. Roka na istoimenom groblju iznad Majdanaca, prvi puta spomenute 1696. godine, a minirane u srpskoj okupaciji 1992. i sada novosagrađene na istom mjestu i istog izgleda.

I tzv. španjolska gripa od proljeća 1918. do ljeta 1920.  smrtonosnom pandemijom pokorila je svijet s 50 do 100 milijuna umrlih ljudi.

U ovim našim aktualnim ožujsko-travanjskim danima izolacije i karantene ( još nitko ne zna i ne može tvrditi  koliko dugo slijedi) priča se i procjenjuje kako više ništa neće biti isto, ni onako kakvo je i kako bilo prije COVID-a 19.  Bit će-kako će biti, a Petrinja će pamtiti i cijeniti sve napore odgovornih stručnih pojedinaca i skupina sa sviju strana zbijenih glava i zajedno uključenih u  borbu protiv opakog nevidljivog neprijatelja.

Već danima, COVID 19 ispraznio je parkiralište glavnog gradskog trga, uhodao se, stalno opetovan i tražen, bez suvišnog hodanja i okupljanja,  posebni način osobnog ponašanja, ali korona nije zaustavila cijeli život.

U ovih 15-tak dana za većinu populacije obvezujućih restrikcija, na primjer, novi omotač energetske učinkovitosti ( i prekrasan vanjski izgled) dobila je već polovica fasade zajedničke upravne zgrade poduzeća Privreda i Komunalca…

Vanjski radovi traju i drugdje, imamo fotografiju iz Nove Drenčine, u kojoj je  kroz pola sela ugrađena kamena podloga za novo asfaltiranje, a vezano uz asfalt ili beton izdvajamo komad  gadno runiranog nogostupa kroz Sisačku ulicu od Lidla prema spomeniku na Senjaku. Čudimo se zašto ova ružna blatna rupetina od  ilovače nije sanirana za nedavnog asfaltiranja manjih oštećenja po ovom istom pješačkom prolazu.

Optimizma, strpljivosti, opreznosti, ozbiljnosti…  ne smije ni nadalje manjkati. Ostanimo odgovorni, solidarni…

Dragi naši, čuvajte jedni druge, vidimo se, ako Bog da! – poruka je  obitelji Galijan na zatvorenim glavnim ulaznim vratima njihove poznate autopraonice, kafića i prenoćišta Stari krovovi u Dugoj ulici.

U stanju kakvom smo, i smijeh liječi, vele stručnjaci, pa se nasmijte „ ponudi-pozivu“  sa zadnje ilustracije naše foto-galerije.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here