Takvu logiku nećemo prihvatiti

Autor: Marjan Gašljević

U ovo vrijeme karantena koje svatko tumači na svoj način i tako se pokušava i ponašati osobno mi je najteže zaržati u kući svoje malce, turbo živahne unučiće koje ovo toplo sunce „bezobrazno“ mami na zazelenjelo igralište par metara od balkona. Šmugnemo tu i tamo u obližnju šumicu na jedno skriveno igralište gdje nitko ne dolazi pa se malo pošutamo. Danas su sa svojim roditeljima otišli na jednu bicikl turu oko Grada, a ja se „spustih“ do svog omiljenog zibelskog kupališta. Nisam svraćao nekoliko dana. Dvadesetak ljudi razasuto valjda svaki na svojih pedesetak kvadrata upija toplo sunce uživajući u pogledu na Kupu i zazelenjelu okolicu iz koje se javljaju mnogobrojni ptičji glasovi. Samo neki uporni lik obundan kao da je oko nule iritantno lupa košarkaškom loptom i pokušava pogoditi koš. Razglavim se na jednoj klupi nudeći se suncu pokušavajući ignorirati dosadno tup – tup – tup. U to na terasu kupališta dolaze dvojica policajaca pristojno moleći da se raziđemo ma koliko u stvari već bili „raziđeni“ uz upozorenje da smo propustili uočiti zabranu boravka na kupalištu. Ispričavam se kao i većina ostalih te se, pozdravivši ih, pokupim kući.

I dok pukćem uz zibelski brežuljak razmišljam o tim odorama. Ovim dečkima odora je njihov posao kao i još nekim zanimanjima koje nam, nekako, u ovo vrijeme više nego obično dolaze u fokus. I dok, uglavnom, mislimo da je politika zamrla, da je gurnuta negdje u drugi plan zbog sveobuhvatne brige oko zala koje su nas zatekle izgleda mi da se jako varamo. I dok većina građana s poštovanjem ističe dobar posao Stožera CZ teret čijeg djelovanja uglavnom nose stručnjaci na svojim plećima istovremeno se u sjeni njihovih uspjeha kotrljaju mnoge nimalo lijepe stvari. Odjednom su prva mjesta popularnosti u Državi zauzeli „nekakvi“ doktori Markotić, Capak, Bujević, Beroš. E pa takvu logiku nećemo prihvatiti rekoše neki i obukoše se u sjajne odore s nadrkanim  šapkama uskočivši u kadar k tima „nekakvim“.

Šef Stožera Božinović nekako od prvih dana i nije oduadrao valjda za to što nije nataknuo šapku ali kada su krenuli Županijski stožeri percepcija se odmah promijenila. Neki od tih lokalnih odjednom uparađenih šerifa čak su i znali zaprijetiti. Pa se ti nemoj bojati. Da je stvar vrlo složena i da si trebaju i političari uzeti dio kolača popularnosti najjasnije bijaše kada se je i vječiti zagrebački gradonačelnik Bandić uparadio prethodno „potrošivši“ iz nepoznatog razloga obje svoje zamjenice na čelu Zagrebačkog stožera. Posebno ozbiljan ton njegovom ukazanju dao je njegov šef za krizne situacije koji mu je smrknuto stao iza leđa u crnom kombinezonu i isto takovoj kapici. „Il’ je nindža, il? Je dimnjačar“. Pitali su se zagrepčanci nadajući se da je „dimo“ zbog itekako aktualnog problema srušenih zagrebačkih dimnjaka gdje i jedan „dimo“ više dobro dođe. Ekipi, pak, iz Ministarstva graditeljstva više se činio kao nindža. „Ne bum ja s nikim djelio kolač obnove Zagreba.“ Kao da im je zvonilo u ušima. Kako će priča završiti, da li će i Minstarstvo zaposliti nekoliko nindža to će mo tek vidjeti a da će građanima curiti za vrat i padati cigle na glavu i to će mo vidjeti, na žalost.

Istovremeno svakodnevno gledamo nedisciplinu nekih građana koja komutira širenje virusa. Podilaženje građanima kroz popuštanje mjera pred blagdane neki su preširoko shvatili. Prikupiti koji politički bod i na taj način nije naodmet međutim košta li to? „Takvu logiku nećemo prihvatiti“ rekao bi Premijer na opaku činjenicu zaraze u Domu za starije i nemoćne u Splitu na prozivanje javnosti politički postavljenog ravnatelja istog tog Doma za tu katastrofu.

Sreća je, mislim si, nisu još zabranili odlazak u šumu. Iskopam u podrumu prastaru policijsku odoru iz onih ranih dana 91., onu popularnu zvanu „poštarska“ koju sam čuvao za prigode krećenja stana, obući ću ju i odoh u „partizane“. Tek toliko da osvježim događanja i odore. Zamislite naslovnicu: „Zamijećeni partizani kod brijesta u Brezovici.“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here