Kad sam bio mali

Za stare Juge, negdje početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, na TV je bila emisija koja se zvala “Kad sam bio mali”. Poznate TV ličnosti su u programu od dvadeset minuta pričali o svom djetinjstvu. U sjećanju mi je ostalo samo to ime programa. Zvučalo je tako da se lako može zapamtiti. Od cijele serije  jedino se sjećam da je Mija Aleksić (tadašnji komični glumac) ispričao priču o svom psu. Pas se zvao Hektor. Mija nije znao da li je bilo zvučnije to ime ili lajanje Hektora. A što je još bilo kad sam ja bio mali?
Danas bih  napisao par riječi o kometu. Zašto? Zato jer uskoro dolazi komet u blizinu Zemlje. Zove se Atlas i kažu da je zelenkaste boje. Vidjet će se u blizini Velikog medvjeda krajem ovog mjeseca. Vidite, kad sam bio mali vidio se komet Ikeya Seki i to rano ujutro. To je bilo 1965. godine. Ja sam tad imao 9 godina. Moj tata mi nije dao da se ustajem tako rano i da piljim u nebo. Zbog toga ga nisam ni vidio. Neki debeli Madžarac iz Majske ulice je tih dana bio u urarskoj radnji kod tate i pričao da se budi rano ujutro kako bi gledao komet. Ja nisam bio takve sreće. I Ikeya Seki mi je promakao. No par godina kasnije novine su bile pune članaka o novom kometu koji dolazi. Zvao se Kohoutek. To je bilo 1973. godine. Svi smo se nadali da će to biti fantastičan događaj, a ono ništa. Uopće se nije vidio, a nije imao ni repa. Onda je prolazio komet Halley koji se vraća svakih 76 godina. Prošli put je bio 1986. godine, a slijedeći put dolazi  2061.godine. Njegov rep se uopće nije vidio 1986. godine. Pa nije više ni važno što ga nećemo vidjeti. A onda prvi komet koji sam vidio golim okom i koji je imao zbilja impozantni rep: Halle Bop godine 1995., a već slijedeće godine dolazi  Heyakutake (1996). Oba su imali veliki i dobro vidljivi rep. Fantastičan događaj! Dakle, godinama ništa, a onda dva kometa za redom s fantastičnim repom. To se ne vidi često. Trebalo mi je 40 godina da po prvi put vidim komet. Poslije 1996. sam izgubio svaku nadu da vidim još koji komet. Čak nisam ni pratio što se to na nebu događa. Međutim, bio sam u Los Angelesu i jedne večeri 2011. otišao na Griffit Observatory. Na putu na brdo gdje je Griffit Observatory prolazi se kroz tunel koji se vidi u filmu Back to the Future (tek usput da napomenem). Tamo je bio postavljen teleskop i svatko je mogao da malo pogleda što se kroz njega vidi. Kad ono, veliko iznenađenje: komet Lovejoy. Sasvim slučajno sam naletio na komet za koji nisam ni znao da postoji. Nakon toga godinama ništa. Ali, za par tjedana će se vidjeti komet Atlas. Nadam se da će se vidjeti barem kakav takav repić. Jer komet bez repa je kao telefon bez punjača ili kao jaje bez soli ili kao poljubac bez brkova.
Veliki medvjed
Dakle, pogledajte za dva – tri tjedna, na večer, u nebo i nađite Velikog medvjeda. Njega je lako naći. E, tamo u sazvježđu Velikog medvjeda bi trebao biti komet sa zelenkastim repom. Treba pažljivo gledati jer ne vjerujem da će to biti neki jako vidljiv rep i jako vidljiv komet. Vidjet će se kao magloviti trag iza male zvjezdice. Ako se uopće primijeti. E, to vam je komet Atlas. Potražite ga i pogledajte ga dobro jer slijedeći put će doći za 6000 godina. Ovo je zadnja šansa da ga vidimo.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here