Pomoć u danima iskušenja

Riječ „iskušenje“ je jedna od najčešćih riječi koje se mogu čuti u svakodnevnom životu. Tako često čujemo da postoje „iskušenja današnjice“ ili „život je pun iskušenja“.
Trenutačno veliko iskušenje koje je snašlo cijeli svijet, jeste suočavanje sa epidemijom izazvanom korona virusom, neprijateljem koji iako je nevidljiv, ostavlja vidljive posljedice po čovjeka i čovječanstvo.
Starajući se o povjerenom narodu, potrudili smo se da pomognemo duhovnoj djeci, kako bismo ovo veliko iskušenje zajednički pobijedili i prevazišli uz što manje posljedica.
Budući da naši najstariji parohijani i kronično bolesni zbog ograničenog kretanja nisu u mogućnosti da se staraju o svojim osnovnim potrebama, od početka epidemije obišli smo područje parohije “uzduž i poprijeko”, što čini radijus od 160 kilometara i tom prilikom uručili 50 paketa jednokratne pomoći, kako bi dane preporučene izolacije izdržali bez većih problema. Кada prođete kroz mnoga od tih sela imate osjećaj kao da je izvanredno stanje davnih dana proglašeno… Neprirodnu tišinu, od koje podilazi jeza, tek ponekad naruši lomljava kamena pod kotačima automobila rijetkih prolaznika. Zato, broj uručenih paketa nije konačan, već ćemo sa našim aktivnostima nastaviti do zvaničnog završetka epidemije, iskreno željeći da pomoć stigne u svaki dom u kojem se ona očekuje.
Baš prije neki dan izašao je jedan divan tekst koji nas upućuje na drugoga tj. na bližnjega i način kako u ovom vremenu možemo služiti Bogu. Tu se između ostalog kaže: “Dva sata našeg zajedničkog nedjeljnog sabranja i djelanja, što i znači riječ Liturgija, sada možemo, osim osobnom molitvom, budući da nam je zajednička onemogućena, (sjećajući se riječi da je bližnji naš „drugi oltar“) oplemeniti i na drugačiji način, ne manje svet od uobičajenog. Naime, možemo se (uz sve propisane mjere predostrožnosti) potruditi oko nekog bolesnog, starog, ili prosto nekome od njih kome je ograničeno kretanje obaviti neophodnu nabavku i opet se, poslije takve „liturgije“ pričestiti. Zar ne bi ovo bio divan način da živimo našu vjeru u ovom vremenu kad smo svi na ispitu, sebe duhovno obogaćujući, a bližnje, koliko nam je moguće, i duhovno i materijalno?”
Za PS portal napisao petrinjski paroh Saša Umićević

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here