Grafitima devastiran spomenik u Banskom Grabovcu

Banski Grabovac je selo južno od Petrinje na cesti i nekadašnjoj željezničkoj pruzi između Petrinje i Gline. Poznato je po velikom Spomeniku borcima NOB-a koji je izgrađen 1986. sa prilaznim cestama, parkom i igralištima, a pored kojeg su se održavale proslave u čast prve partizanske akcije i nekadašnjeg Dana ustanka. U tieku Domovinskog rata ostao je neoštećen, a prije 15-ak godina, ponovno su se na ovom mjestu u organizaciji Udruga antifašističkih boraca i antifašista Petrinje održavali skupovi obljetnica antifašističke borbe u Hrvatskoj na kojem se uvijek skupi puno ljudi, a svečanostima prisustvuju i dužnosnici županije i gradova, izaslanici Predsednika Republike Hrvatske uz visoke časnike Hrvatske vojske.
Prije dva dana jedan mještanin sela je prijavio štetu koju je ugledao na spomeniku. Spomenik je devastiran grafitima od strane za sada nepoznatog (ih) počinitelja. Na spomen pločama crnim sprejom ispisane su parole „Srbe na vrbe“, „Za dom spremni“, „U“, „Pozdrav iz Petrinje“, „J*bat će vas ustaše“ i „HOS“. Član Vijeća srpske nacionalne manjine grada Petrinje Radoslav Šteković kaže da su pozvali policiju koja je napravila uviđaj, a da su stanovnici ovog kraja i Srbi i Hrvati koji se dobro slažu i žive zajedno zgroženi ovim činom, a ovo devstiranje spoemnika su osudili i predstavnici Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Petrinje .
I prvi čovjek Grada Petrinje, gradonačelnik Darinko Dumbović je odmah reagirao na ovaj vandalizam:
Grafiti koji su za svaku osudu..
Osuđujem ih i kao čovjek, građanin i kao političar, gradonačelnik i saborski zastupnik, a uvjeren sam da dijelim mišljenje velike većine građana Petrinje.
Petrinja je grad koji je puno propatio u Domovinskom ratu, proveli smo godine u progonstvu, vratili se u svoj grad , obnovili da i danas činimo sve što je u našoj moći da Petrinja bude grad svih svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu , vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.
Kao gradonačelnik naravno osuđujem svaki pokušaj da se od Petrinje napravi “grad slučaj” jer ovdje živimo jedni pokraj drugih u miru, međusobnoj toleranciji i uvažavanju, u demokraciji koja znači imati pravo na svoj stav i svoje mišljenje, uvažavajući druge, ali i poštujući zakone države koju smo stvarali u Domovinskom ratu i koja je danas dio moderne Europe.
Ovakvi grafiti djelo su pojedinaca , a imaju za cilj isprovocirati nemir i strah među građanima, te poljuljati međusobno povjerenje koje je tijekom godina u gradu obnovljeno.
Uvjeren sam da će policija i svi oni kojima je to posao učiniti sve da se počinitelji ovog kaznenog djela otkriju i sukladno zakonu i procesuiraju.
I MUP je poslao službenu priopćenje: Zbog sumnje u počinjenje Kaznenog djela  Oštećenje tuđe stvari, u mjestu Banski Grabovac, na petrinjskom području, policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je u razdoblju od 13. do 15. travnja, u spomen parku, na spomeniku ispisao grafite neprimjerenog sadržaja. Na mjestu događaja obavljen je očevid te su po završetku očevida natpisi uklonjeni.  

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here