Groblje Kraljevčana – Dragotinaca primilo najstariju župljanku: Umrla je 91-godišnja majka, baka, prabaka…Ana Kardaš

Piše Antun Petračić
Usred sela Dragotinaca, na oštrom zavoju ovog brdovitog i s cestom zavojitog banovinskog mjesta Grada Petrinje, obiteljsko je gnijezdo brojnih  Kardaša. To je starosjedilačka obitelj ovog sela, davni preci doselili su čak iz Like, a uz njih iz istog kraja u ono daleko doba prispjeli su i Jurkovići. Kako već samo život znade isplesti, ženidbama i udajama  povezali su se mladi susjedi i razgranali dalje i dulje svoju zajedničku lozu Kardaša-Jurkovića.
Prava pripadnica ovih dvaju domicilnih obitelji je Ana Kardaš,   17. prosinca 1929. godine u Dragotincima rođena Jurković, do prije tjedan dana, s napunjenih  91 godinu najstarija mještanka u cijeloj katoličkoj župi sv. Antuna Padovanskog iz Hrvatskog Čuntića.
Iznenada je, na Veliki četvrtak 10.travnja ispustila dušu, ostavila ovaj svijet, a pokopana  među Kardaše, na zajedničkom groblju za susjedna sela Kraljevčane i Dragotince. Tijelo joj počiva uz supruga Antuna, prijeratnog zaštitara u tvornici Gavrilović i portira gradske uprave Petrinje, u mržnji  pobunjenih i razjarenih Srba iz okolnih sela ubijenog u srpnju 1991. Na Šamarici mu ostaci pronađeni i identificirani tek sedam godina poslije oslobodilačke akcije Oluja.
Ana Kardaš umrla je u vrijeme opasne zarazne infekcije koronavirusa i zbog posebnih mjera zaštite pokopana samo uz svoje petero djece. Majčinom ukopu mogli su nazočiti  jedino sinovi Mato, Pavao i Petar i kćerke Franjka i Katica, a izostali snahe Katica, Vesna i Jasna, zetovi Ljudevit i Josip, brat Josip s obitelji, pokojničina draga unučad Mateja, Tomislav, Ljudmila, Mato, Marko, Ana, Ivan, Tiana, Antonia, Natalia, mila praunučad…
Najnužnije i najpotrebnije pokopni obred vodio je čuntićki pater Petar Žagar.
– Kada se smiri ova pandemija i dozvoli okupljanje,  odslužit će se misa zadušnica i u Dragotincima sastati naša brojna rodbina. Sada je kuća zaključana, prazna, ostaju sjećanja na oba roditelja, u selu na svojemu jedino živi sestra Franjka. Nismo zaboravili  svoj zavičaj, nećemo ga zapustiti – kaže Pavao – Pajo, treće po redu dijete Ane i Antuna Kardaša.
Svoj  dugovječni život Ana Kardaš (Jurković)   najviše je vezala uz rodne Dragotince. U njemu je  provela cijeli Drugi svjetski rat, podizala potomke, a spašavala glavu  protjerana u Domovinskom ratu za oružane neprijateljske agresije na Banovinu.
Uvijek je molila Boga i  štovala svoju vjeru, a duhovnu utjehu jačala  već pogledom kroz prozor, jer je preko puta Kardaševih   križ na otvorenom, jedino svetište sela Dragotinaca. Heklala je i isplela  prepuno ukrasnih oltarnih podložaka za rijetka misna slavlja ispred kuće Kardaševih, vrijedno i spretno izrađivala ukrase i oznake za njihov seoski KUD Đeram…
 Ljetni blagdan Presvetog Trojstva dan je sela sadašnjih malobrojnih mještana, ali brojnih potomaka iz Dragotinaca. Na toj proslavi prije dvije godine baka Ana  dobila je zahvalnicu udruge Đeram, župnik Petar Žagar podijelio joj svetu pričest…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here