Lakše se diše: Po režimu Covida 19 na placu počela prodaja cvijeća i presadnica povrća, po parku i šetnicama bez zabrana

Piše: Antun Petračić
Sivilo betona, asfalta i krovne plastike na Gradskoj tržnici Petrinje današnjeg tjednog sajmenog  utorka 21. travnja 2020. oplemenila je u živim bojama proljeća dobra ponuda raznovrsnog cvijeća i flanaca povrća. Nakon privremene zabrane trgovanja  ovom vrste robe zbog primjene mjera Covida-19., od danas je petrinjski plac opet mjesto na kojem je privatnim OPG-ima odobren dolazak. Odazvala su se četiri cvjećara i pet proizvođača presadnica, a umjesto nekadašnjeg prostora ispred tržnice, sada im je određeno mjesto iza glavnog objekta. Naravno, i ovdje  je obvezatno pridržavanje svih propisa sigurnosti zdravlja prodavača i kupaca.
Ovakva ponuda  nasadnica cvijeća i presadnica povrća nastavit će se i nadalje svakog dana, po  uhodanom novom načinu rada unutar ograđene zelene tržnice, uz obvezatno dezinficiranje ruku na ulazu i  izlazom na drugoj strani.
Popuštanje sanitarne stege dovelo je i do slobodnijeg  kretanja ljudi po cijelom gradskom parku i cjelokupnom nasipu – šetnici uz Petrinjčicu, s kojih su uklonjene upozoravajuće plastične trake i pripadajući znakovi zabrane.
U ovom najnovijem labavijem, relaksirajućem, „lakše se diše“ sustavu  borbe protiv nevidljivog virusa, u Petrinji ipak ima mjesta po kojima se otežano hoda  ili nikako ne može vozilima. Zbog radova na aglomeraciji razrovana je asfaltna spojna pješačka staza  između naselja Sajmišta i Šetališta Kajetana Knežića uz Petrinjčicu, a tijekom ugradnje nove vodovodne mreže za prometovanje automobila danas je bio zatvoren dio Ulice Katarine Zrinske.
I dok mi  na zemlji živimo pod mjerama  zabrana i restrikcija, „zračni promet“ iznad Petrinje je siguran,  slobodan i otvoren: prijepodne su ga naveliko koristile gradske i prigradske  rode. Na električnom stupu ispred kuće Davora Salopeka na tržnici, stanarski par  se nakon jutarnjeg doručka po livadama uz Kupu i Petrinjčicu klepetanjem i mahanjem krila glasno ispozdravljao, a u isto vrijeme ponad središta Petrinje kružno su letjele  tri rode…
One ne znaju za koronavirus,  drže se svojih gnijezda, a tako  bi trebali i svi mi nadalje, odgovorno, savjesno  i bez opuštanja – Ostati doma!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here