NOĆ KNJIGE 23. travnja 2020.

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba u četvrtak 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

 

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige,  stigao je knjiški patuljak – Čituljak – podsjetnik zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

 

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj.

 

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske.

 

Industrijsko-obrtnička škola Sisak sudjeluje u ovoj manifestaciji u virtualnim učionicama. Za tu će se prigodu otvoriti posebni kanali u kojima će učenici sa svojim nastavnicima izmjenjivati preporuke za čitanje, objavljivati zanimljive tekstove ili postavljati internetske poveznice na kojima su tekstovi vrijedni čitanja.  Učenici i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole započet će s obilježiavanjem Noći knjige u 20 sati s nadom da će druženje s knjigom potrajati dugo u noć!

 

Mirela Petrović, prof.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here