Obilježen Dan planeta Zemlje i pod koronom – 32 sadnice stupastog graba na groblju sv. Benedikta

Autor:Miroslav Šantek
Uz sjevernu stranu najvećeg petrinjskog groblja, sv. Bendikta, odmah pored novoizgrađenog parkirališta, rubnim prostorom gdje je nekad stajala ograda i gdje su bili visoki jablanovi, a poslije toga i ukrasne tuje s kojima je bilo problema od oboljenja, danas je potpuno drugi izgled i druga priča.
Prije 51 godinu stvorena je ideja o obilježavanju Dana Planete zemlje, u Hrvatskoj se obilježava od 1990., a službeno u svijetu od 1992. godine. Bezbrojni su problemi koji muče ovaj naš jedini dom i uvijek se na ovaj dan pokušava ukazati važnost na očuvanju ekosustava i prirode cijelog planeta. Ove godine pošast koronavirusa je bitno umtvila obilježavanje ovog dana, ali simbolično se obilježio i u Petrinji.
32 sadnice stupastog graba su zasađene uz rub groblja sv. Benedikt na današnji 22.travanj – Dan planeta Zemlje
Iz rasadnika u Velikoj Gorici su nabavljene 32 sadnice stupastog graba – ukrasnog i vrlo tvrdog drveta koje nema puno lišća, a preko zime suho lišće ostaje na njemu i koji kad naraste može pomalo podsjećati na jablanove u malom koji su ovdje bili, a izrazito su ugodni i prikladni za ovakve prostore.
Pozdrav laktovima u doba korone – Direktor Komunalca koji brine o gradskom groblju Vlado Lovreković i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović
Djelatnici Komunalca koji brinu o groblju su zasadili ovo drveće, a i sam gradonačelnik Darinko Dumbović je bacio posljednju lopatu na sadnice koje bi trebale imati dug i zdrav život. Dumbović je kao i mnogi stanovnici ovog velikog svijeta zbog opasnosti koronavirusa došao sa zaštitnom maskom, zaštitnim rukavicama i dezinfekcijskim sredstvom u rukama i poručio da je ova sadnja poruka svima da učine ovaj svijet zeleniji, bez otpada, nuklearnog smeća, devastacije prostora i šuma, da bude više kisika i da bi svi trebali imati više odgovornosti prema planeti.
I Dumbović se simbolično uhvatio lopate i ubacio posljednje količine zemlje na zadnju sadnicu stupastog graba
Dodamo još na kraju da je radno vrijeme groblja u ljetnom periodu je za posjetitelje od 08-20 sati, a u zimskom periodu od 08-15 sati.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here