Da osobno vidi taj prizor- okrenuo bi mu se želudac

Autor:Miroslav Šantek
Postoji li koronavirus uopće ili je to samo prevara? I jedna i druga tvrdnja ima jako puno sljedbenika diljem svijeta. Ali ono što je zbog koronavirusa sasvim sigurno, vidljivo, opipljivo i provjerljivo je činjenica da kako se većina ljudi povukla i na kratko vrijeme primirila u svojim domovima, priroda je ponovno prodisala, počela se ubrzano oporavljati i širiti svoj biljni i životinjski svijet. Sa svih strana svijeta stižu podaci i fotografije o čistim morima, jezerima, rijekama, o nestanku smoga, o životinjama koje slobodno hodaju šumskim putevima,a čak se i spuštaju do gradskih ulica. Planet se u kratko vrijeme prilično oporavio od utjecaja čovjeka. Ali od jedne stvari nikad neće – plastičnog smeća odbačenog u samu prirodu.
Malo građana Hrvatske zna da čuveni ban Josip Jelačić osim svog spomenika u Zagrebu ima svoj kamen u Župiću pored Petrinje.
Banov kamen je vrlo lijepo mjesto, pomalo mistično i tajanstveno uz samu prometnicu Petrinja – Glina. Zastanite pored njega i ponite se stepenicama na vrh – pogled na okolinu je grandiozan.
Dični ban Josip Jelačić, jedna od ključnih figura hrvatske povijesti ovih dana je prilično nesretan. Njegov voljeni Zagreb se i danas trese pod manjim potresima, a prije mjesec dana katastrofalno podrhtavanje je srušilo i oštetilo mnoge objekte u njegovoj neposrednoj blizini. Čak ni tornjevi Katedrale nisu ostali pošteđeni, a majke s tek rođenim bebama su istrčale iz popucalog rodilišta na ulicu, baš kao i mnogi građani Zagreba. Tuga, jad, očaj i potresne scene srušenih zidova na ulicama slomile su i njegovo srce. Uzalud i dalje mlati svojom sabljom i pokušava rastjerati koronavirus – protiv te pošasti njegova sablja je nemoćna.
Krivac ovog prizora:ljudski faktor
Čuveni ban Jelačić ni ne zna i ne pomišlja da kod njegovog kamena udaljenog pedesetak kilometara od srca hrvatske metropole, u neposrednoj blizini Petrinje u selu Župić, kod tog prekrasnog brežuljka uz samu cestu Petrinja-Glina, a kojeg su njemu u čast zbog zasluga u izgradnji te iste ceste davno postavili njegovi prijatelji, činovnici, vojnici.. nalazi velika gomila smeća jednostavno odbačena u travu pored ceste. Često netko dođe ovdje i istovari se i ode. Ni ne pomisli na samog bana kojem bi se kad bi mogao svojim očima vidjeti ovaj grozan prizor okrenuo želudac.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here