Parkirani avioni

U ovom trenutku  parkirano je više od 10 tisuća transportnih aviona. Kažem transportni avioni jer je to takva kategorija. Svi veliki avioni koji prevoze putnike ili teret spadaju u kategoriju transportnih aviona. Na aerodromu u Amsterdamu  parkirano je oko 250 aviona. Parkirati avion nije mala stvar. Avion je skup i cijene im se kreću od 35 do 180 milijuna dolara. Zato ga se treba dobro čuvati. Kad se avion kupi, cilj je da što više leti jer to donosi novac. Avion koji je parkiran, veliki je gubitak jer ne zarađuje novac, a povrh toga, svašta se mora platiti samo da bi bio parkiran. Evo gdje ide taj novac. U prvom redu se plati dosta velika svota bankama koje su posudile novac da se avion kupi. Slijedeće je mjesto za parkiranje. Najjeftinije mjesto u Amsterdamu je oko 500 eura po avionu na dan. Osim toga, potroši se novac na održavanje aviona. Avion ne leti ali se neke stvari moraju napraviti.
Koje su to stvari? Dakle, svi otvori na avionu se moraju zatvoriti jer bi se inače u njih uvukle ptice ili kukci. Dakle, otvori na motorima, otvor u repu aviona gdje je pomoćni motor, rupice na senzorima za mjerenje brzine i visine aviona itd. Eto, to sve se mora pozatvarati. Prozori se zamrače da sunce ne bi previše zagrijalo unutrašnjost aviona. Gorivo ostane u avionu jer onda se ne sasuše “dihtunzi” i gumice na cijevima za dovod goriva u motore.
E onda dolazi slijedeće. Svakih par tjedana aviomehaničari pregledaju avion da vide jesu li svi otvori na avionu još dobro zatvoreni. Onda se avion prikopča na struju pa se upali klima uređaj barem sat vremena da bi se osušio zrak u avionu. Ako je zrak previše mokar, stvara se plijesan, a to nikako nije dobro. Usput se napune baterije (akumulatori kojih ima nekoliko). Nakon toga se avion preparkira. To je zbog toga da gume aviona ostanu okrugle. Da avion koji je dosta težak, uvijek stoji na istom mjestu, gume ne bi na donjoj strani više bile okrugle nego ravne. Ako se avion svakih nekoliko tjedana preparkira, očuvaju se gume. Ako se ima jedan avion, onda je sve lako. No ako se program mora napraviti za 250 aviona, tu onda treba cijela grupa ljudi koji se danima zabavljaju preparkiravanjem ili uključivanjem klime ili inspekcijom otvora. To je samo u Amsterdamu. Zamislite kako je u svijetu gdje je na raznim mjestima parkirano na tisuće aviona!!!
Ameri imaju u pustinjama (Mohave, Sonora…) uređene aerodrome gdje se doleti avionom i onda se avion parkira i konzervira. Tamo je bolje parkirati avion jer je u pustinjama zrak suh pa se od vlage ne stvaraju alge na oplati. Ako se otvori dobro ne zatvore, dogodi se da se u rupe i rupice na avionu uvuku kukci, ptice a  i poneka zmija. Već sam rekao da se u Amsterdamu plaća 500 eura na dan za parking. U američkoj pustinji cijena je 500 dolara na mjesec. Zato se bolje isplati  avion parkirati tamo. Problem je jedino da se potroši puno goriva da se avionom odleti u američku pustinju. To se isplati američkim firmama ali ne i Europljanima. Da su u afričkim zemljama stabilne političke prilike, mogli bi zarađivati lovu parkiranjem aviona u Sahari. Poznavao sam jednog čovjeka u Južnoj Africi. On je imao 7 aviona marke BAC111. Njih je parkirao u pustinji u Južnoj Africi kad je kupio Boeingove 737 od Croatia Airlinesa (to je bilo prije 15-20 godina). Nakon par dana su se na tržnici u Johanesburgu pojavili žuti pojasevi za spašavanje koji su ukradeni iz tih parkiranih aviona. Nakon toga je morao postaviti stražu pored svakog od tih aviona da mu Afrikanci ne pokradu cijelu unutrašnjost letjelica. Dakle, i o tome se treba voditi računa.
Sve u svemu, najbolje je kad je sve normalno i avioni lete. Uostalom, za to su i stvoreni.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here